Helstekt kyckling med apelsin och rosmarin

Lyxa till söndagsmiddagen med helstekt kyckling, servera med potatismos och en god gräddsås.<br />
<br />

Receptet "Helstekt kyckling med apelsin och rosmarin " är i samarbete med Optima

Logo cmyk
Skrivet av Ida Lillqvist, Kockstuderande Optima
4 Portioner
00:20
01:00
Medel

Ingredienser

Portioner: 4
-
+
1,3 kg Kyckling med skinn
5 st Morot
3 st Rödlök
4 st Vitlöksklyfta
3 st Apelsin
3 kvist(ar) Färsk rosmarin
0,5 dl Olivolja
Salt och peppar

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala morötter, rödlök och vitlök.

3. Skär morötter i stavar och rödlöken i klyftor. Mosa vitlöken med knivens egg.

4. Placera morötterna och rödlöken i bottnen av den ugnsfasta formen.

5. Ringla över lite olja och strö över salt och peppar.

6. Torka av kycklingen med hushållspapper så den blir torr.

7. Blanda olja, salt, peppar, vitlök och rosmarinblad. Häll detta över kycklingen och gnid in det.

8. Ta en apelsin och skölj den noggrant under varmt vatten, stick några hål i den.

9. Placera apelsinen i kycklingens mage.

10. Placera kycklingen på grönsaksbädden i ugnsformen.

11. Sätt in den i ugnen i 30 min.

12. Under tiden pressa saften ur dom två andra apelsinerna.

13. Efter 30 min ta ut kycklingen ur ugnen och häll över apelsinsaften, ställ tillbaka i ugnen i ytterligare 30 min.

14. Innertemperaturen vid benet skall vara 70 grader för att den skall vara klar.

15. Du kan göra en god sås av köttsaften som finns i botten av ugnsformen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar