Gör en smakresa till New Orleans med en kryddig Gumbo - en gryta med en smakrik buljongbas.
Tillagning
1. Skär kycklingen i kuber. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Bryn kycklingen
2. Skär korven i slantar och stek i samma kastrull som kycklingen. Häll över på samma tallrik som kycklingen. Låt kastrullen svala en stund och deglacera vid behov.
3. Strö mjölet över oljan som finns kvar i kastrullen, tillsätt 30 gram smör och rör om på medelvärme tills smöret och vetemjölet blivit en brun smet, även kallad för roux. Det tar ca 10 minuter för smöret och mjölet att bli brunt. Låt svalna.
4. Hacka lök och vitlök fint. Ta bort kärnhuset ur paprikan och skär i strimlor. Hacka sellerin i små bitar.
5. Tillsätt resten av smöret i kastrullen med roux och värm upp på låg värme. Tillsätt lök, vitlök, paprika och selleri då smöret smält. Stek grönsakerna i 10 minuter och tillsätt därefter worcestershiresås, salt, peppar, rökt paprikapulver och hälften av bladpersiljan. Rör om på låg värme i 5 minuter. Tillsätt 1 liter vatten, alla buljongtärningar och rör om ordentligt. Rör ner kycklingen och korven, hetta upp till kokande och sänk därefter temperaturen, täck med ett lock och låt sjuda i 45 minuter på låg värme.
6. Tillsätt tomatkross och låt sjuda i ytterligare 45 minuter. Rör ner räkor strax innan servering och toppa med hackad vårlök och resten av persiljan. Tillsätt tabasco enligt smak. Använder du råa okokta räkor kan du tillsätta dem 5 minuter innan servering.
Du kanske också gillar
Ingredienser
400 g | Kycklingbröst |
0,5 dl | Rypsolja |
400 g | Chorizo |
1 dl | Vetemjöl |
75 g | Smör |
1 st | Lök |
8 klyftor | Vitlök |
1 st | Grön paprika |
3 st | Selleri |
0,5 dl | Worcestershiresås |
2 krm | Salt |
2 krm | Grovmalen svartpeppar |
2 msk | Rökt paprikapulver |
1 dl | Bladpersilja |
1 liter | Vatten |
5 st | Köttbuljongtärning |
400 g | Tomatkross |
4 stjälk(ar) | Vårlök |
200 g | Räkor |
Tabasco |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar