Gädd­wallen­bergare

Härliga Wallenbergare gjorda på gädda och lax.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
00:30
00:50
Medel

Tillagning

1. Värm ugnen till 150 grader.

2. Använd dig av gädd- och laxfilé. Laxfilén ska vara benad. Skär gäddfilén och laxen i bitar. Kör bitarna genom en köttkvarn så att gäddan och laxen blandas ihop och mals till en riktigt slät smet. Kör filéerna upp till 3 gånger igenom kvarnen för bästa resultat. Lägg den finmalda fiskfärsen i en beredningsskål.

3. Skär bort kanterna på rostbrödsskivorna. Blötlägg brödskivorna i en skål med mjölk så att de blir mosiga.

4. Placera de mjuka brödskivorna på fisken och använd händerna för att mosa ihop fisken med brödet med så att det mjuka brödet blandats in i smeten. Tillsätt grädde, salt, vitpeppar, ägg och citronsaft. Rör ihop massan med händerna tills det bildats en luftig och len smet. Tips: Har du ingen köttkvarn så kan du frysa ner filéerna i 30 minuter och sedan köra dem i en matberedare tillsammans med de övriga ingredienserna.

5. Fukta händerna och tryck ut 12 biffar ur smeten.

6. Hetta upp en matsked smör i en stekpanna och stek biffarna ca 2 minuter per sida tills de fått en vackert gyllene yta. Lägg alltid en matsked smör i pannan innan nästa varv med biffar ska stekas.

7. Lägg de färdigt stekta biffarna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och grädda färdigt på ugnens mellersta fals i 10 minuter. Servera Wallenbergaren med potatismos och en kall gräddfilssås.

Ingredienser

Portioner: 6
-
+
400 g Gädda
100 g Lax
2 skivor Vitt rostbröd
4 dl Grädde
1 msk Salt
0,25 tsk Vitpeppar
1 st Ägg
1 msk Citronsaft
4 msk Smör

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar