Hel grillad sik

Grillad sik med örter - sommar på ett fat.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:30
00:30
Medel

Tillagning

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Tvätta och halvera morötterna, och placera dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och krydda med salt.

3. Koka nypotatisen i saltat vatten.

4. Hacka persilja och timjan fint, riv citronskal och vitlöksklyftor. Rör ihop kryddorna och blanda ihop med det mjuka smöret. Fyll fiskarna med smörblandningen och skär tunna skåror i skinnet. Genom att skära skåror blir fisken krispig och släpper igenom värme. Fyll även skårorna med örtsmöret.

5. Blanda ihop smör med citronsaft.

6. Pensla fiskarna på båda sidorna med smör-citronblandningen, salta ytan och lägg dem på grillen. Lägg på locket (låt spjällen vara öppna).

7. Grilla fisken med den oskårade sidan neråt 10-12 minuter (beroende på fiskens storlek) och vänd sedan försiktigt på fiskarna, pensla dem, och grilla i 3 minuter tills fiskens skårade sida fått en vacker yta. Pensla med mera smör mellan varven. Ta bort fisken från grillen, och kontrollera att fisken är klar genom att ta loss ryggfenan. Lossar fenan lätt är fisken klar!

8. Grädda morötterna på ugnens mellersta fals i 5 minuter medan fisken tillreds. Tillsätt ärterna strax innan morötterna ska ut ur ugnen.

9. Häll av vattnet från potatisen och mosa dem lätt med en gaffel. Rör ner det mjuka smöret, hackad vårlök och smaka av med salt och peppar.

10. Servera potatisen, morötterna och ärterna med den nygrillade fisken.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Grillad sik

2 st Hel sik
1 st Citron
1 kruka Färsk persilja
2 msk Färsk timjan
4 st Vitlöksklyfta
0,5 tsk Flingsalt
2 krm Grovmalen svartpeppar
100 g Mjukt smör
25 g Smör
2 msk Citronsaft

Krossad potatis

500 g Nypotatis
50 g Smör
3 stjälk(ar) Vårlök
2 krm Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar

Rostade morötter

1 st Färsk morotsknippe
2 msk Olivolja
1 tsk Flingsalt
100 g Gröna ärter

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar