Stekt abborre med kantarell­sås

Krångla inte till det - servera smörstekta abborsfiléer med en enkel kantarellsås.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:30
00:15
Lätt

Tillagning

Kantarellsås

1. Rensa kantarellerna och finhacka köttet.

2. Skala lök och vitlök och finhacka båda två.

3. Lägg en matsked smör i en stekpanna och fräs lök och vitlök i två minuter. Tillsätt den hackade kantarellen och stek tills all vätska avdunstat. Häll över kalvbuljongen och hälften av grädden. Låt såsen småputtra under ständig omrörning. Smaksätt med salt och peppar. Stäng av plattan medan du kokar potatisen.

Persiljepotatis

1. Tvätta och koka potatisen under lock tills det går att sticka en gaffel genom en potatis. Häll av kokvatten och klicka i smör och finhackad persilja. Låt potatisen stå under lock tills fisken och kantarellsåsen är klar.

Stekt abborre

1. Hetta upp smöret i en stor stekpanna.

2. Strö salt och peppar över abborrsfiléerna och stek i etapper. Se till att stekpannan inte blir för full. Stek filéerna 2-3 minuter per sida tills de fått en gyllene yta. Stektiden varierar lite beroende på filéns tjocklek.

3. Värm upp kantarellsåsen och tillsätt resten av grädden. Rör om tills det bildats en tjock sås.

4. Servera de stekta abborrsfiléerna med den kokta potatisen och kantarellsåsen. Det passar även bra att strö finhackad rödlök över de färdiga portionerna.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Kantarellsås

200 g Kantarell
0,5 tsk Grovmalen svartpeppar
1 st Lök
1 st Vitlöksklyfta
1 msk Smör
3 dl Grädde
1 msk Kalvbuljong

Persiljepotatis

400 g Nypotatis
1 dl Finhackad persilja
20 g Smör

Stekt abborre

600 g Abborrsfilé
30 g Smör
1 krm Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar