Älgskavs­burgare

Lyxa till vardagen med en enkel rågbrödsburgare fylld med älgskav, picklad rödlök och trattkantarellsås.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:30
00:20
Medel

Tillagning

Älgskav

1. Lägg älgskavet i en beredningsskål och tillsätt alla kryddor. Blanda om ordentligt och låt stå 30 minuter i kylskåp.

Picklad rödlök

1. Skala och skär rödlöken i riktigt tunna skivor.

2. Koka upp vatten, socker, ättika och salt i en liten kastrull.

3. Häll lagen över den strimlade rödlöken och låt svalna.

Trattkantarellsås

1. Blötlägg de torkade svamparna i kallt vatten i 15 minuter. Krama ur svamparna och behåll vätskan.

2. Klicka smöret i en stekpanna och stek de urkramade svamparna tills all vätska avdunstat. Tillsätt grönsaksfond, 2 msk av svampvattnet och grädde och låt såsen puttra på låg värme i 15 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mera salt. Tips: Spara resten av svampvattnet i en glasburk i kylskåpet och använd som smaksättare i olika pastasåser.

Sammanställning

1. Stek älgskavet i smöret i cirka 5 minuter.

2. Rosta brödskivorna och sprid smetana på ena halvan, placera älgskaven på smetanan och ringla över svampsås. Placera salladsbladet på svampsåsen och toppa med picklad rödlök och rönnbärsgelé. Servera burgaren varm.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Älgskav

400 g Älgskav
1 msk Färsk timjan
1 krm Chiliflingor
1,25 tsk Salt
0,5 tsk Grovmalen svartpeppar

Picklad rödlök

3 st Rödlök
3 dl Vatten
2 dl Socker
1 dl Ättiksprit
1 krm Salt

Trattkantarellsås

1 msk Smör
2 dl Torkade trattkantareller
5 dl Kallt vatten
1 msk Grönsaksfond
4,5 dl Grädde

Tillbehör

2 msk Smetana
4 msk Rönnbärsgelé
8 skivor Mjukt runt rågbröd
8 st Salladsblad

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar