Grekiska auberginer

Auberginer fyllda med köttfärssås påminner till smaken om den bekanta moussakan. Den grekiska vitsåsen görs på olivolja och påminner till konsistensen om petit-chou-deg.

Receptet "Grekiska auberginer" är i samarbete med Snellman

Snellman logo2
4 Portioner
Medel

Ingredienser

Portioner: 4
-
+
3 st Aubergine
Vatten
Salt

Köttfärssås

2 msk Olivolja
2 st Gul lök
5 klyftor Vitlök
400 g Köttfärs (nöt 50% gris 50%)
Innandöme från auberginerna
1 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
1 brk Hela konserverade tomater
1 st Lagerblad
2 tsk Torkad timjan

Grekisk vitsås

1 dl Olja
1 dl Vetemjöl
3 dl Helmjölk
2 st Ägg
2 dl Riven cheddarost
1 tsk Salt
1 krm Malen muskotnöt

Tillagning

1. Skölj auberginerna och halvera dem på längden. Gröp ur största delen av innandömet och spara det till såsen. Lägg halvorna i det saltade vattnet i en timme.

2. Tillred köttfärssåsen. Fräs den hackade löken och de finfördelade vitlöksklyftorna glansiga i olja. Tillsätt malet kött och lite senare innandömet av auberginerna. Krydda. Tillsätt de konserverade tomaterna, lagerbladet och timjan. Låt såsen småkoka i 15–30 minuter.

3. Tillred en tjock vitsås. Häll olja i kastrullen och tillsätt vetemjöl. Tillred under omrörning i cirka fem minuter, tillsätt den uppvärmda mjölken under ständig omrörning. Tillsätt äggen ett i taget under ständig omrörning, krydda såsen. Tillsätt slutligen den rivna osten. Såsen påminner om petit-chou-deg.

4. Låt auberginerna rinna av och tillred halvorna i 5 minuter i mikrovågsugn på full effekt eller stek halvorna i olja i stekpanna.

5. Fyll auberginerna med köttfärssås och täck dem med vitsås.

6. Värm ugnen till 200 grader och grädda auberginerna i cirka 25 minuter i ugnen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar