Indisk lamm­curry

Lyxig lammcurry från Indien är en riktig vinnare! Denna lammcurry med tomat och kanel är även ett ypperligt alternativ till det traditionella påsklammet.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
00:10
01:30
Medel

Tillagning

1. Skala löken och skär den i bitar. Skala vitlöksklyftorna.

2. Skala ingefäran, dela den i två halvor och skär ena halvan i tändstickstjocka pinnar. Låt andra halvan förbli hel.

3. Placera den hela biten ingefära i en matberedare tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna och löken.

4. Mixa ihop tillsammans med vatten tills det bildats en jämn pasta. Försök få ett så jämnt resultat som möjligt, och kom ihåg att med jämna mellanrum skrapa ner bitar som fastnat på sidorna.

5. Häll över blandningen i en kastrull, koka upp, lägg på ett lock sänk temperaturen och låt blandningen sjuda i 15 minuter. Ta därefter bort locket och höj temperaturen. Fräs i cirka 5 minuter till tills all vätskan försvunnit, men utan att bränna blandningen.

6. Häll ner oljan i kastrullen med ingefärsblandningen och rör ner ingefärsbitarna. Fräs i ett par minuter tills ingefäran fått färg.

7. Skär lammet i jämna bitar (2 gånger 2 centimeter).

8. Rör ner alla kryddor och lammbitarna i kastrullen och rör om tills lammet fått färg. Häll på tomatkrosset, finhackad chili, och 4 dl vatten. Låt curryn sjuda på medelvärme i 60 minuter. Servera lammcurryn med basmatiris, rikligt med koriander och en indisk yoghurt raita.

Ingredienser

Portioner: 6
-
+
2 st Gul lök
5 st Vitlöksklyfta
10 g Färsk ingefära
3 dl Vatten
2 msk Rypsolja
1 st Kanelstång
1 msk Malen koriander
1 tsk Spiskummin
1 tsk Gurkmeja
0,5 tsk Fänkålsfrön
750 g Lammstek
400 g Tomatkross
0,5 st Röd chili
4 dl Vatten
Färsk koriander
Kokt basmatiris

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar