Läcker lammstek

En hel lammstek med ben passar även ett större sällskap! Ta vara på benet och koka buljong på skroven.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
02:00
01:30
Medel

Tillagning

Lammstek

1. Ta fram lammet en till två timmar innan det ska gräddas. Tillred smöret under tiden.

2. Finhacka örterna.

3. Smält smöret och grovhacka vitlöken. Placera vitlöken i smöret och rör ner salt, peppar och hälften av örterna. Låt smöret dra åt sig av vitlökens smak medan köttet blir rumstempererat.

4. Skär fåror i lammsteken med en vass kniv och pensla därefter hela med steken med vitlökssmöret.

5. Värm ugnen till 200 grader.

6. Grädda lammet i den 200-gradiga ugnen i 20 minuter, sänk därefter temperaturen till 150 grader och fortsätt grädda tills lammets innertemperatur är 60 grader.

7. Ta ut lammet ur ugnen, strö över resten av örterna och låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs i tunna skivor. TIPS: Ta vara på benet och koka det tillsammans med en lök, en matsked salt, ett par morötter och två lagerblad i en liter vatten i fyra timmar.

Potatis

1. Koka potatisen tills den är färdig och placera därefter i en ugnsform.

2. Skär smöret i tärningar.

3. Strö örter, smörtärningar, salt och peppar över potatisarna.

4. Grädda potatisen i en 200 grader varm ugn på mellersta falsen i 10 minuter. Servera potatisarna varma tillsammans med lammet.

Ingredienser

Portioner: 6
-
+

Lammstek

2 kg Lammstek med ben
1 tsk Salt
100 g Smör
5 st Vitlöksklyfta
2 kvist(ar) Färsk rosmarin
2 krm Grovmalen svartpeppar

Potatistillbehör

800 g Potatis
5 kvist(ar) Färsk rosmarin
7 stjälk(ar) Färsk timjan
1 krm Grovmalen svartpeppar
50 g Smör
Flingsalt

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar