En hel lammstek med ben passar även ett större sällskap! Ta vara på benet och koka buljong på skroven.
Tillagning
Lammstek
1. Ta fram lammet en till två timmar innan det ska gräddas. Tillred smöret under tiden.
2. Finhacka örterna.
3. Smält smöret och grovhacka vitlöken. Placera vitlöken i smöret och rör ner salt, peppar och hälften av örterna. Låt smöret dra åt sig av vitlökens smak medan köttet blir rumstempererat.
4. Skär fåror i lammsteken med en vass kniv och pensla därefter hela med steken med vitlökssmöret.
5. Värm ugnen till 200 grader.
6. Grädda lammet i den 200-gradiga ugnen i 20 minuter, sänk därefter temperaturen till 150 grader och fortsätt grädda tills lammets innertemperatur är 60 grader.
7. Ta ut lammet ur ugnen, strö över resten av örterna och låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs i tunna skivor. TIPS: Ta vara på benet och koka det tillsammans med en lök, en matsked salt, ett par morötter och två lagerblad i en liter vatten i fyra timmar.
Potatis
1. Koka potatisen tills den är färdig och placera därefter i en ugnsform.
2. Skär smöret i tärningar.
3. Strö örter, smörtärningar, salt och peppar över potatisarna.
4. Grädda potatisen i en 200 grader varm ugn på mellersta falsen i 10 minuter. Servera potatisarna varma tillsammans med lammet.
Du kanske också gillar
Ingredienser
Lammstek
2 kg | Lammstek med ben |
1 tsk | Salt |
100 g | Smör |
5 st | Vitlöksklyfta |
2 kvist(ar) | Färsk rosmarin |
2 krm | Grovmalen svartpeppar |
Potatistillbehör
800 g | Potatis |
5 kvist(ar) | Färsk rosmarin |
7 stjälk(ar) | Färsk timjan |
1 krm | Grovmalen svartpeppar |
50 g | Smör |
Flingsalt |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar