Sichuan Wonton

Bjud på en traditionell asiatisk förrätt med ursprung i Kina.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
Avancerat

Tillagning

Chiliolja

1. Mät upp oljan i en liten kastrull.

2. Tillsätt stjärnanis, kanelstång, lagerblad och svartpeppar i oljan och koka upp.

3. Koka oljan på låg värme i 30 minuter. Se till att kryddorna inte bränns vid.

4. Häll chiliflingorna i en steriliserad glasburk och sila över oljan.

5. Oljan håller upp till 6 månader i kylskåp. Kom ihåg att använda en ren sked varje gång oljan används.

Chilisås

1. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.

2. Blanda ihop sojasås, risvinsvinäger, chiliolja, tahini och socker. Blanda i den finhackade vitlöken.

3. Servera wontonknyten med chilisåsen.

Wontons

1. Finhacka vårlöken.

2. Blanda ihop köttfärsen med den hackade vårlöken, sesamoljan, sojasås, risvinsvinäger, salt, socker, vatten och vitpeppar.

3. Lägg 1 tesked av fyllningen i mitten av wontonarket. Vik arket på mitten med kanterna uppåt och tryck därefter ihop bägge nedre kanterna. Fukta med lite vatten så att kanterna hålls ihop.

4. Häll upp vatten i en kastrull och koka wontons i 2 minuter tills de flyter upp till ytan.

5. Dränera och lägg i en liten skål. Häll på chilisåsen och servera.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Chiliolja

3 dl Rypsolja
3 st Stjärnanis
1 st Kanelstång
2 st Lagerblad
5 st Svartpepparkorn
1 krm Salt
100 g Chiliflingor

Chilisås

3 st Vitlöksklyfta
3 msk Sojamjöl
0,5 tsk Risvinsvinäger
5 msk Chiliolja
1 tsk Tahini
1 tsk Strösocker

Wonton fyllning

170 g Köttfärs (nöt 50% gris 50%)
1 msk Vårlök
1,5 msk Sesamolja
1 tsk Sojasås
2 tsk Risvinsvinäger
0,5 tsk Salt
0,5 tsk Strösocker
1 msk Vatten
1 krm Vitpeppar

Tillbehör

20 st Fyrkantiga wontonark

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar