Även om det heter ”sjömansbiff” är rätten en gryta, och inte en biff. Den långa stektiden ger grytan en fyllig smak.
Receptet "Sjömansbiff i gryta" är i samarbete med Snellman

Ingredienser
400 g | Snellman tunn innerstek av nöt |
2 msk | Olja eller smör |
1 tsk | Salt |
0,75 tsk | Svartpeppar |
1 kg | Potatis |
2 st | Gul lök |
200 g | Kålrot |
150 g | Morot |
5 dl | Svagdricka |
2 st | Köttbuljongtärning |
2 msk | Sirap |
0,5 kruka | Färsk timjan |
20 g | Smör |
Tillagning
1. Lägg ugnen på 170 grader.
2. Ta fram innersteksskivorna i rumstemperatur och låt stå i en halv timme innan stekning. Skär skivorna i tre delar, separera bitarna ifrån varandra och bryn dem i smör eller olja i en stekpanna i omgångar. Smaka av med salt och peppar.
3. Skala och skär potatis, lök och rotfrukter i mindre bitar.
4. Koka upp svagdricka med smulad buljongtärning och sirap.
5. Rada grönsaks- och köttbitarna i en ugnsform eller gryta och lägg på ett lager med potatis. Häll över buljongen. Täck grytan med timjankvistar, några klickar smör och ringla över sirap.
6. Stek i ugnen ca 90 minuter. Blanda om några gånger under tiden så att alla ingredienser blandas med buljongen.
7. Ta grytan ur ugnen. Lägg på ett lock och låt stå i 15-20 minuter. Servera sedan tillsammans med smetana, kryddrödbeta och kryddgurka.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar