Skinkpaj med cheddarost & fikon

En krämig och god matpaj gjord på havrebotten. Fikon piggar upp såväl smaken som pajens utseende. Perfekt för till exempel en mellandags lunch.

Receptet "Skinkpaj med cheddarost & fikon" är i samarbete med Snellman

Snellman logo2
4 Portioner
Medel

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Pajdeg

3 dl Glutenfri havremjöl
100 g Smör
3 msk Kallt vatten

Fyllning

100 g Julskinka
150 g Cheddarost
3 st Färska fikon
3 st Ägg
2 dl Matlagningsgrädde
0,5 tsk Salt
0,5 tsk Paprikapulver
1 krm Svartpeppar

Tillagning

Botten

1. Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Glutenfria degar kan vara kladdigare än vanligt, men det är i sin ordning.

2. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Strö över havremjöl så går det enklare. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.

Fyllning

1. Skär skinkan i strimlor. Riv cheddarosten och skär fikonen i klyftor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.

2. Värm ugnen till 225°C. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter, ta ut att svalna. Sänk sedan värmen till 200°C.

3. Lägg skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen och dekorera med fikon.

4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar