Vietnamesisk köttgryta

En smakrik köttgryta med influenser från Vietnam passar både till vardag och helg.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
00:20
01:20
Medel

Tillagning

1. Skär nötsteken i cirka 2x2 centimeter stora tärningar. Blanda ihop köttbitarna med mjöl, alla kryddor, finhackade citrongrässtjälkar, finhackad vitlök, soja och socker.

2. Värm ugnen till 160 grader.<br />

3. Skala och finhacka schalottenlöken, skär tomaten i tärningar, skala och skiva morötterna, och skala och tärna butternutpumpan.

4. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta och bryn de kryddade köttärningarna. Tillsätt schalottenlöken och fräs i ett par minuter.

5. Rör ner tomaterna, tomatpurén, morötterna, kanelstången, stjärnanis, kaffir lime och köttbuljong. Hetta upp tills grytan sjuder.

6. Täck grytan med ett lock och lyft in i ugnen. Låt grytan puttra i ugnen i 1 timme, tillsätt sedan butternutpumpan och rör om. Ställ tillbaka grytan i ugnen och låt puttra på i ytterligare 1 timme tills köttet är riktigt mört.

7. Servera grytan med färsk basilika.

Ingredienser

Portioner: 6
-
+
1,2 kg Nötstek
2 msk Vetemjöl
2 krm Malen nejlika
2 krm Fänkålsfrön
2 krm Chiliflingor
2 krm Kanel
2 krm Malen stjärnanis
2 st Citrongrässtjälk
3 st Vitlöksklyftor
2 msk Sojasås
1 msk Kokossocker
2 msk Rypsolja
4 st Bananschalottenlök
4 st Tomat
2 msk Tomatpuré
4 st Morot
1 st Kanelstång
2 st Stjärnanis
2 st Kaffirlimeblad
6 dl Köttbuljong
450 g Butternutpumpa
Färsk basilika

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar