Klassiska karelska piroger

Inget slår en hemgjord plåt karelska piroger. Att göra dem hemma är lättare än man tror.

Skrivet av Sofie Sergelius
20 Portioner
01:00
00:20
Lätt

Tillagning

1. Blanda ihop vatten, mjöl, salt och olja. Knåda ihop till en deg och ställ i kylskåpet medan gröten kokar.

2. Laga gröten genom att kokat upp vatten. Tillsätt grötris och mjölk efter att riset sugit i sig allt vatten. Koka gröten på svag värme i 40 minuter. Tillsätt salt och smör. Låt gröten svalna.

3. Värm ugnen till 225 grader.

4. Ta fram degen och dela i 20 delar. Rulla degbollarna i rågmjöl och kavla till avlånga plattor. Använd riktigt med mjöl till kavlingen så att degen inte fastnar.

5. Lägg en matsked av gröten mitt på degplattan och vänd upp kanterna och rynka till så att kanterna stiger upp över fyllningen. Lyft pirogerna på ett bakplåtspapper på en bakplåt.

6. Grädda pirogerna på ugnens mellersta falls i 20 minuter. Servera varma tillsammans med äggsmör.

Ingredienser

Portioner: 20
-
+

Deg

2 dl Kallt vatten
3,5 dl Rågmjöl
0,5 dl Vetemjöl
1 tsk Salt
1 msk Rypsolja

Fyllning

1 dl Vatten
2 dl Grötris
1 liter Helmjölk
1 tsk Salt
1 msk Smör

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar