Sydamerikanska Empanadas är små fyllda piroger. Namnet kommer från spanskans empanar, som betyder att panera.
Tillagning
Deg
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Blanda mjöl, bakpulver, salt och peppar i en beredningsskål.
3. Tillsätt olivoljan, äggen och mjölken och arbeta upp till en smidig deg. Knåda inte degen för länge då den lätt blir seg vid överarbetning.
4. Kavla ut pastejdegen och skär ca 8 cm i diameters cirklar ur degen. Det går bra att använda ett glas eller kaffekopp för att säkerställa att alla cirklar är lika stora.
5. Täck degplattorna med en bakduk tills fyllningen är klar.
Fyllning
1. Skär korven i små bitar. Häll olivolja i en stekpanna och stek korven i ca fem minuter. Häll över i en beredningsskål.
2. Skölj spenaten och pressa vitlöksklyftan. Klicka smöret i samma stekpanna som korven stektes i och tillsätt spenat. Stek spenaten i ett par minuter och tillsätt därefter den pressade vitlöken och salt. Häll över i samma beredningsskål som korven ligger i.
3. Smula i fetaosten och blanda ihop.
4. Lägg 0.5 msk av fyllningen på mitten av degplattorna. Vik plattan på mitten och vik en liten kant över den andra. Nyp ihop kanterna så att fyllningen inte kommer ut. Rada upp på bakplåtspapper på en plåt.
5. Vispa upp ägget och pensla alla pastejer med ägg och grädda på mellersta falsen i 15 minuter.
6. Servera empanadas varma.
Ingredienser
Deg
11,5 dl | Vetemjöl |
1 tsk | Bakpulver |
1 tsk | Salt |
1,5 krm | Vitpeppar |
3 dl | Mjölk |
3 st | Ägg |
1,5 dl | Olivolja |
Fyllning
150 g | Lammkorv |
0,5 msk | Olivolja |
100 g | Spenat |
1 st | Vitlöksklyfta |
0,5 msk | Smör |
0,5 tsk | Salt |
50 g | Fetaost |
1 st | Ägg |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar