Ostkaka med gravlax

En saltig ostkaka med gravad lax och laxrom är ett härligt alternativ till smörgåstårtan.

12 Portioner
06:00
Medel

Tillagning

1. Smörj kanterna på en springform (26 cm ∅) och fäst en skiva bakplåtspapper mellan kanterna och botten så att botten är klädd. Klipp bort överloppskanterna.

2. Tillred botten genom att placera samtliga ingredienser i en matberedare. Kör till en jämn massa. Tryck ut brödmassan på botten av den bakplåtsklädda springformen. Ställ i kallt medan fyllningen tillreds.

3. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Låt stå i minst 5 minuter.

4. Tillred fyllningen genom att vispa ihop grädde och färskost i en beredningsskål.

5. Skala och finhacka rödlöken. Tärna den gravade laxen fint. Finhacka gräslöken.

6. Rör ner lax, rödlök och gräslöken i färskostblandningen.

7. Hetta upp citronsaften tills den nästan kokar. Krama allt vatten ur gelatinbladen och rör ut i citronsaften.

8. Rör ner gelatinblandningen i färskostblandningen tills det blandats ut och är jämnt.

9. 
Häll färskostfyllningen i springformen över brödbotten. Ställ i kallt för minst 5 timmar så tårtan hinner stelna.

10. 
Dekorera med mikrogrönt och groddar strax innan servering.

Ingredienser

Portioner: 12
-
+

Botten

250 g Skärgårdslimpa
75 g Smör
0,5 liter Vatten
0,5 dl Finhackad dill

Fyllning

4 st Gelatinblad
2,5 dl Grädde
400 g Färskost med örter
400 g Gravad lax
0,5 st Rödlök
0,5 dl Finhackad gräslök
3 msk Citron
0,5 tsk Grovmalen svartpeppar
3 msk Laxrom
1 msk Smetana

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar