Salta, smöriga kex med västerbottensost i kombination med syrlig palsternacka - kanske en ny favorit till ostbrickan?
Receptet "Västerbottenkex med picklad palsternacka" är i samarbete med Åbo Akademi

Tillagning
Västerbottenkex
1. Riv osten.
2. Blanda smör, riven ost och mjölet i en beredningsskål och nyp ihop den till en deg.
3. Rulla degen till en rulle, cirka 2,5 centimeter i diameter.
4. Plasta in rullen och lägg den sedan i kylskåpet i en dryg timme.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Ta ut rullen ur kylskåpet. Skär den i tunna (ca 1 cm) skivor.
7. Rada ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Grädda i 6–10 minuter
9. Strö timjan och flingsalt på de varma kexen.
10. Servera kexen med en klick picklad palsternacka.
Picklad palsternacka
1. Skala och riv palsternackan fint.
2. Blanda alla ingredienser till lagen, hetta upp lagen tills sockret löses upp.
3. Häll lagen över alla ingredienser. Låt stå i 1 timme.
Ingredienser
Västerbottenkex
100 g | Västerbottenost |
1,25 dl | Vetemjöl |
1,25 dl | Fullkornsvetemjöl |
100 g | Smör |
Färsk timjan | |
Flingsalt |
Picklad palsternacka
350 g | Palsternacka |
1 dl | Ättiksprit |
2 dl | Socker |
3 dl | Vatten |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar