Ketchup

Att göra egen ketchup är enklare än du tror. Briljera med en hemmagjord ketchup!

Receptet "Ketchup" är i samarbete med Närpes grönsaker

NG logo RGB 4C 1
20 Portioner
Lätt

Tillagning

1. Skala och riv ingefäran.

2. Sätt olja, tärnade tomater, hackad lök, pressad vitlök, riven ingefära, korianderfrön, nejlikor, svartpeppar, salt och eventuellt lite hackad chili i en stor tjockbottnad kastrull och koka försiktigt.

3. Tomaterna släpper rätt snart vätska så ingen tilläggs vätska behövs. Låt sedan puttra tills tomaterna är mjuka, ungefär en halvtimme. Kör sedan alltihopa i en mixer eller med en stavmixer.

4. Passera tomatkoket genom en passersil. Viktigt! Passera ketchupen mycket noggrant.

5. Överför till en ren kastrull och tillsätt vinäger och socker. Låt småputtra till lagom ketchupkonsistens. Koktiden varierar beroende på vätskemängden i tomaterna men runt 2h rör det sig om. Rör om då och då.

6. Töm upp ketchupen i upphettad (desinficerad i het ugn) glasflaska/glasburk, sätt fast korken/locket genast. Förvaringskärlet skall vara rent för att ketchupen skall hålla länge i kylskåp. Använd alltid ren sked då du skopar ketchup ur burken!

Ingredienser

Portioner: 20
-
+
3 msk Olivolja
1,5 kg Tomat
1 st Gul lök
2 klyftor Vitlök
2 msk Färsk ingefära
1 msk Korianderfrön
2 st Kryddnejlika
1 msk Svartpeppar
2 dl Rödvinsvinäger
0,5 tsk Salt
1 dl Farinsocker
0,25 st Färsk röd chili

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar