Värmande vitlöks­soppa

Värmande vitlökssoppa. Servera på en halloweenfest i en stor kastrull med en ren diskborste i. Voilà: smutsigt diskvatten. I receptet används hela vitlökar, inte enskilda vitlöksklyftor.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
01:00
00:20
Medel

Tillagning

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Halvera vitlökarna och placera med den skurna sidan neråt i en ugnsform. Ringla över olivoljan och ställ in i ugnen. Rosta vitlöken i 60 minuter på mellersta falsen.

3. Skala och finhacka löken medan vitlöken är i ugnen. Klicka smör i en kastrull och fräs löken på medelvärme i ett par minuter. Rör ner timjan, oregano, salt och peppar och fräs i ytterligare två minuter.

4. Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svala ett par minuter. Ta bort skalet. Vitlöksklyftorna borde ha fastnat i botten av ugnsformen vilket gör att skalen lossnar lätt. Häll de skalade och rostade vitlöksklyftorna i kastrullen. Tillsätt vatten, kycklingbuljongtärningar och sjud på medelvärme i 15 minuter.

5. Gör krutongerna genom att skära skärgårdslimpan i tärningar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek krutongerna på hög värme i 5–10 minuter. Salta och häll över i en skål.

6. Gör basilikaoljan genom att lägga den färska basilikan, olivoljan och saltet i en mortel. Stöt basilikan tills den blandats ut med oljan.

7. Tillsätt grädde i den sjudande soppan, hetta upp och häll över i matberedare. Kör i matberedaren tills soppan har en slät konsistens. Det går även att använda en stavmixer.

8. Servera soppan med krutongerna och basilikaoljan.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Soppa

7 st Vitlök
0,5 dl Olivolja
1 msk Smör
4 st Gul lök
2 tsk Färsk timjan
1 tsk Torkad oregano
1 tsk Salt
0,5 tsk Grovmalen svartpeppar
2 st Grönsaksbuljongtärning
5 dl Vatten
8 dl Grädde

Krutonger

4 skivor Skärgårdslimpa
2 msk Smör
2 tsk Olivolja
2 krm Salt

Basilikaolja

0,5 dl Färsk basilika
2 msk Olivolja
1 krm Salt

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar