Värmande vitlökssoppa. Servera på en halloweenfest i en stor kastrull med en ren diskborste i. Voilà: smutsigt diskvatten. I receptet används hela vitlökar, inte enskilda vitlöksklyftor.
Tillagning
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Halvera vitlökarna och placera med den skurna sidan neråt i en ugnsform. Ringla över olivoljan och ställ in i ugnen. Rosta vitlöken i 60 minuter på mellersta falsen.
3. Skala och finhacka löken medan vitlöken är i ugnen. Klicka smör i en kastrull och fräs löken på medelvärme i ett par minuter. Rör ner timjan, oregano, salt och peppar och fräs i ytterligare två minuter.
4. Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svala ett par minuter. Ta bort skalet. Vitlöksklyftorna borde ha fastnat i botten av ugnsformen vilket gör att skalen lossnar lätt. Häll de skalade och rostade vitlöksklyftorna i kastrullen. Tillsätt vatten, kycklingbuljongtärningar och sjud på medelvärme i 15 minuter.
5. Gör krutongerna genom att skära skärgårdslimpan i tärningar. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek krutongerna på hög värme i 5–10 minuter. Salta och häll över i en skål.
6. Gör basilikaoljan genom att lägga den färska basilikan, olivoljan och saltet i en mortel. Stöt basilikan tills den blandats ut med oljan.
7. Tillsätt grädde i den sjudande soppan, hetta upp och häll över i matberedare. Kör i matberedaren tills soppan har en slät konsistens. Det går även att använda en stavmixer.
8. Servera soppan med krutongerna och basilikaoljan.
Du kanske också gillar
Ingredienser
Soppa
7 st | Vitlök |
0,5 dl | Olivolja |
1 msk | Smör |
4 st | Gul lök |
2 tsk | Färsk timjan |
1 tsk | Torkad oregano |
1 tsk | Salt |
0,5 tsk | Grovmalen svartpeppar |
2 st | Grönsaksbuljongtärning |
5 dl | Vatten |
8 dl | Grädde |
Krutonger
4 skivor | Skärgårdslimpa |
2 msk | Smör |
2 tsk | Olivolja |
2 krm | Salt |
Basilikaolja
0,5 dl | Färsk basilika |
2 msk | Olivolja |
1 krm | Salt |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar