Kimchi

Gör din egen kimchi! Mjölksyrad kinakål med bland annat chili och ingefära blir ett spännande tillbehör till olika rätter.

Skrivet av Sophia Lundell
10 Portioner
00:45
Medel

Tillagning

Dag 1

1. Lös upp saltet i vattnet i en rymlig beredningsskål.

2. Tvätta och ansa kinakålen. Dela kålen i grova bitar (cirka 7x7 cm).

3. Lägg kålen i skålen med saltlaken. Pressa ner kålen under vattnet och lägg på en tyngd, exempelvis en tallrik med något tungt på.

4. Låt stå över natten.

Dag 2

1. Ta upp kinakålen och låt den rinna av i ett durkslag.

2. Tvätta salladslöken och skiva den tunt. Pressa vitlöksklyftorna. Skala och skölj rättikan. Skär den i strimlor stora som tändstickor. Skala och riv ingefäran fint.

3. Blanda salladslök, vitlök, rättika, chili, fisksås och ingefära i en stor skål. Blanda ordentligt. Tillsätt den avrunna kinakålen.

4. Blanda om tills grönsakerna och kryddorna är jämnt fördelade bland kinakålen.

5. Fyll en väl rengjord glasburk som rymmer ungefär 1 liter, med blandningen. Skölj burken ordentligt eftersom den inte heller får innehåller diskmedelsrester.

6. Pressa ner kålblandningen med knytnäven så att den saftar sig och så att det inte bildas några luftbubblor. Blandningen ska vara täckt med saltlake.

7. Det är viktigt att kålblandningen hålls under lagen och inte kommer i kontakt med luft. För detta behövs en tyngd. Du kan använda en plastpåse som fylls med vatten och försluts för att pressa ner blandningen. Alternativt kan du använda ett väl rengjort lock till en vanlig glasburk som du pressar ner med hjälp av exempelvis små snapsglas. Välj antal snapsglas enligt behov.

8. Låt burken stå några timmar i rumstemperatur. Ställ in den i kylen.

9. Efter 5 till 7 dagar är kimchin klar att ätas.

Ingredienser

Portioner: 10
-
+
100 g Jodfritt salt
1 liter Vatten
1 kg Kinakål
3 st Salladslök
4 st Vitlöksklyfta
300 g Rättika
1 bit Färsk ingefära
1 tsk Torkad chili
1 msk Fisksås

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar