Festtilltugg

Små smakbitar som är lätta att äta är det bästa alternativet för alla festbord. Här kommer några läckerbitar.

Receptet "Festtilltugg" är i samarbete med Närpes grönsaker

NG logo RGB 4C 1
10 Portioner
Lätt

Tillagning

Olivoljebakade dunne tomter

1. Häll dunne tomterna i en ugnssäker liten form, häll över olivolja, grovt klippt timjan, skivad vitlök samt salt och socker.

2. Baka av i ugnen på 125 grader C i 60 minuter. Låt svalna.

3. Servera tomaten tillsammans med en bit mozzarella, några skott av valfria färska örter samt några droppar av den goda oljan. Riv gärna på lite parmesanost för ytterligare smakupplevelse. Tomaterna håller sig i oljan.

Vinaigrette slungad gurka

1. Börja med dijonsenapen i en skål, häll på vinägern, sockret, saltet, svartpepparn och timjanen och rör ihop allt. Vispa blandningen och häll i oljan i en tunn stråle, smaka av om det behövs.

2. Skär en 10 cm:s gurkbit på längden, gröp ur inkråmet med en tesked. Skär i ca 5 cm långa tunna strimlor. Slunga gurkstrimlorna i 2-3 msk av vinaigretten, spara resten av dressingen i en försluten burk i kylskåpet, håller sig i flera veckor.

3. Servera den vinaigretteslungade gurkan tillsamman med aioli och några kräftstjärtar på torrostade baguetteskivor.

Syltade tomater i 1-2-3 lag

1. Koka upp ättikan, sockret samt vattnet i en kastrull, dra i några varv med nymalen svartpeppar.

2. Tvätta under tiden tomaterna under kallt vatten, picka ett hål på varje tomat med t.ex. en cocktailsticka.

3. Sätt tomaterna tillsammans med timjan i en väl rengjord glasburk, gärna med patentlock.

4. Häll den kokande lagen över tomaterna. Låt tomterna mogna i lagen i kylskåp några dagar.

5. Servera som aptitretare eller som drinktilltugg tillsammans med knaperstekt rökt sidfläsk och en klick smetana.

Ingredienser

Portioner: 10
-
+

Olivoljebakade dunne tomter

460 g DUNNE tomater
3 klyftor Vitlök
2 dl Olivolja
0,5 dl Färsk timjan
1 tsk Salt
1 msk Strösocker

Vinaigrette slungad gurka

75 g Gurka
1 tsk Dijonsenap
0,25 tsk Salt
1 tsk Strösocker
1 dl Rypsolja
2 msk Vitvinsvinäger
1 krm Svartpeppar

Syltade tomater i 1-2-3 lag

1,5 dl Ättiksprit
3 dl Strösocker
4,5 dl Vatten
1 krm Svartpeppar
10 g Färsk timjan

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar