Soltorkade Närpes tomater

Att torka egna tomater är rysligt enkelt. Allt du behöver är goda Encore-tomater från Närpes Grönsaker och en ugn.

Receptet "Soltorkade Närpes tomater" är i samarbete med Närpes grönsaker

NG logo RGB 4C 1
10 Portioner
Lätt

Tillagning

1. Skölj och halvera tomaterna. Sätt tomathalvorna med snittytan uppåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt.

2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 100-125 grader i ca 3-4 timmar, glänta lite på ugnsluckan så fukten kommer ut. Nagga snittytan med gaffel efter halva tiden. Ugnstiden varierar beroende på storleken på tomaterna. När tomaterna är torra är de färdiga att tas ur ugnen. Bränn dem inte!

3. Låt tomaterna svalna, lägg dem sedan i en väl rengjord glasburk. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut dem i glasburken. Riv i färsk oregano och timjan. Tillsätt lite salt och peppar. Slå på oljan så det täcker tomaterna, sätt på lockat. Förvara i kylskåp.

Ingredienser

Portioner: 10
-
+
1 kg Tomat
0,5 tsk Flingsalt
8 klyftor Vitlök
2,5 dl Olivolja, extra jungfruolja
Färsk oregano
Färsk timjan

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar