Marockansk kikärt och aubergine­gryta

En vegetarisk gryta med smaker från Marocko är ett säkert kort. Servera grytan utan yoghurt och tadaa - nu passar den även en vegan.

Skrivet av Sofie Sergelius
6 Portioner
00:30
00:45
Medel

Tillagning

1. Skala och skär den ena löken i grova bitar, och finhacka den andra. Skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran.

2. Lägg kokosoljan i en tjockbottnad kastrull och hetta upp på medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs i 10 minuter tills löken är mjuk.

3. Skär auberginen i en centimeter stora bitar och häll över i kastrullen tillsammans med kanel, spiskummin, paprikapulver, salt, chiliflingor, svartpeppar och tomatpuré. Stek i 5 minuter. Tillsätt en matsked vatten ifall kryddorna börjar brännas vid.

4. Tillsätt tomatkross och två tredjedelar av grönsaksbuljongen, rör om, sätt lock på och koka på låg värme i 30 minuter. Rör om då och då.

5. Värm ugnen till 150 grader. Tillred mandlarna genom att blötlägga dem i 20 minuter och strö den därefter i ett jämnt lager på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Rosta mandlarna i 20 minuter, låt svalna och hacka grovt.

6. Färdigställ grytan genom att tillsätta kikärterna, russinen samt resten av buljongen. Låt sjuda på medelvärme i 15 minuter.

7. Koka upp vattnet till couscousen i en liten kastrull. Tillsätt grönsaksbuljongtärning och couscous. Rör om och ta bort kastrullen från värmen och låt couscousen svälla under lock i 10 minuter. Rör ner russin med hjälp av en gaffel.

8. Servera grytan med couscous, hackad mynta, yoghurt, rostade mandlar och granatäppelkärnor. Tips: Du kan byta ut russinen mot torkade aprikoser eller dadlar.

Ingredienser

Portioner: 6
-
+

Gryta

2 msk Kokosolja
2 st Gul lök
3 st Vitlöksklyfta
10 g Ingefära
1 st Aubergine
2 tsk Kanel
1 tsk Spiskummin
0,5 tsk Rökt paprikapulver
3 msk Tomatpuré
1,5 tsk Salt
0,5 tsk Chiliflingor
2 krm Grovmalen svartpeppar
400 g Tomatkross
5 dl Vatten
2 st Grönsaksbuljongtärning
400 g Kikärter
50 g Gula russin

Tillbehör

4 dl Couscous
4 dl Vatten
1 st Grönsaksbuljongtärning
50 g Gula russin
50 g Mandlar
1 dl Hackad mynta
1 dl Turkisk yoghurt
1 dl Granatäppelkärnor

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar