En vegetarisk gryta med smaker från Marocko är ett säkert kort. Servera grytan utan yoghurt och tadaa - nu passar den även en vegan.
Tillagning
1. Skala och skär den ena löken i grova bitar, och finhacka den andra. Skala och finhacka vitlöken och riv ingefäran.
2. Lägg kokosoljan i en tjockbottnad kastrull och hetta upp på medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs i 10 minuter tills löken är mjuk.
3. Skär auberginen i en centimeter stora bitar och häll över i kastrullen tillsammans med kanel, spiskummin, paprikapulver, salt, chiliflingor, svartpeppar och tomatpuré. Stek i 5 minuter. Tillsätt en matsked vatten ifall kryddorna börjar brännas vid.
4. Tillsätt tomatkross och två tredjedelar av grönsaksbuljongen, rör om, sätt lock på och koka på låg värme i 30 minuter. Rör om då och då.
5. Värm ugnen till 150 grader. Tillred mandlarna genom att blötlägga dem i 20 minuter och strö den därefter i ett jämnt lager på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Rosta mandlarna i 20 minuter, låt svalna och hacka grovt.
6. Färdigställ grytan genom att tillsätta kikärterna, russinen samt resten av buljongen. Låt sjuda på medelvärme i 15 minuter.
7. Koka upp vattnet till couscousen i en liten kastrull. Tillsätt grönsaksbuljongtärning och couscous. Rör om och ta bort kastrullen från värmen och låt couscousen svälla under lock i 10 minuter. Rör ner russin med hjälp av en gaffel.
8. Servera grytan med couscous, hackad mynta, yoghurt, rostade mandlar och granatäppelkärnor. Tips: Du kan byta ut russinen mot torkade aprikoser eller dadlar.
Du kanske också gillar
Ingredienser
Gryta
2 msk | Kokosolja |
2 st | Gul lök |
3 st | Vitlöksklyfta |
10 g | Ingefära |
1 st | Aubergine |
2 tsk | Kanel |
1 tsk | Spiskummin |
0,5 tsk | Rökt paprikapulver |
3 msk | Tomatpuré |
1,5 tsk | Salt |
0,5 tsk | Chiliflingor |
2 krm | Grovmalen svartpeppar |
400 g | Tomatkross |
5 dl | Vatten |
2 st | Grönsaksbuljongtärning |
400 g | Kikärter |
50 g | Gula russin |
Tillbehör
4 dl | Couscous |
4 dl | Vatten |
1 st | Grönsaksbuljongtärning |
50 g | Gula russin |
50 g | Mandlar |
1 dl | Hackad mynta |
1 dl | Turkisk yoghurt |
1 dl | Granatäppelkärnor |
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar