Pumparisotto

Den perfekta risotton är krämig och riset har ännu lite tuggmotstånd kvar, medan pumpa och salvia är en fantastisk smakkombination.

Skrivet av Sofie Sergelius
4 Portioner
00:55
00:20
Medel

Tillagning

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Skär pumpan i två halvor och gröp ur kärnorna. Skär pumpaköttet i klyftor och skala bort det tjocka skalet med hjälp av en kniv. Det borde lämna cirka 600–700 gram. Skär pumpaköttet i små jämna tärningar. Ringla över olivolja och smaksätt med salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter.

3. Häll hälften av pumpatärningarna i en blender och kör till en slät smet. Ställ purén åt sidan.

4. Gör den salviastekta pumpan genom att klicka smöret i en liten stekpanna. Tillsätt pumpa­tärningarna, salt och peppar och stek i ett par minuter. Tillsätt salvian och stek tills pumpan fått en vacker gyllene yta. Ställ åt sidan medan du tillreder risotton.

5. Tillred grönsaksbuljongen genom att blanda buljongtärningen i vatten och koka upp. Ställ åt sidan. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lökarna i en tjockbottnad kastrull i en matsked smör på medelvärme. Tillsätt en matsked smör till och rör ner risottoriset. Fräs tills riset blivit skinande.

6. Häll på en deciliter av det vita vinet och låt riset suga i sig allt vin innan du tillsätter en fjärdedel av buljongen. Sjud på låg värme och häll på mera buljong då riset sugit åt sig nästan all vätska. Fortsätt så tills riset absorberat all buljong, det tar 15–20 minuter. Tillsätt den sista halva decilitern vitt vin efter att sista buljongen sugits upp. Kom ihåg att röra om med jämna mellanrum.

7. Tillsätt pumpapuré, grädde, riven parmesanost, flingsalt och peppar. Rör om försiktigt. Konsistensen ska vara ganska lös. Klicka på smöret och servera risotton med den salviastekta pumpan.

Ingredienser

Portioner: 4
-
+

Ugnsrostad pumpa

1 kg Pumpa
1 msk Olivolja
0,5 tsk Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar

Salviastekt pumpa

300 g Pumpatärningar
10 g Färsk salvia
25 g Smör
1 krm Salt
0,5 krm Grovmalen svartpeppar

Risotto

2 msk Smör
1 st Gul lök
2 klyftor Vitlök
2 dl Risottoris
1,5 dl Vitt vin
5 dl Vatten
1 st Grönsaksbuljongtärning
1 dl Grädde
50 g Parmesan
1 tsk Flingsalt
0,5 tsk Grovmalen svartpeppar
1 msk Smör

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar