Tomatcheesecake

Överraska med en saltig tomatcheesecake med malaxlimpa till midsommarbuffén.

Receptet "Tomatcheesecake" är i samarbete med Närpes grönsaker

NG logo RGB 4C 1
8 Portioner
Medel

Tillagning

Botten

1. Skär malaxlimpan i grova bitar, mixa limpan, smält smör och citronolja till en jämn grynig massa.

2. Fyll en 24 cm:s springform med massan, pressa till massan med handflatan till en jämn botten. Sätt i kylskåp.

Fyllning

1. Skålla tomaterna, skala tomaterna och skär dem i 4 klyftor.

2. Skär bort fästet samt kärnhuset på tomaterna så att enbart ”filéer” återstår. Strimla tomatfiléerna och sprid ut dem på den kylskåpskalla kakbottnen.

3. Lämna tomt en ca 2 cm bred rand runt formens ytterkant, för ett snyggare slutresultat. Strö över grovt skuren basilika.

4. Sätt gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5-10 minuter.

5. Mixa färskosten tillsammans med 1 dl kall grädde, citronolja, salt och vitpeppar.

6. Koka upp 1 dl grädde, och rör ner de uppmjukade gelatinbladen, rör noga så att all gelatin smälter, häll sedan ner den varma grädden i den kalla färskostblandningen.

7. Häll blandningen jämt i formen, så att hela botten och tomaterna är täckta.

8. Låt kakan stelna i kylskåp 4-5 timmar innan servering. Cheesecaken serveras med färska örter, färska tomater och med t.ex. ugnsrostad serranoskinka.

Ingredienser

Portioner: 8
-
+

Botten

250 g Malaxlimpa
100 g Smör
2 msk Citronolja

Fyllning

6 st Tomat
25 g Färsk basilika
600 g Färskost
2 dl Grädde
2 msk Citronolja
4 st Gelatinblad
0,5 tsk Salt
1 krm Vitpeppar

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar