Artikel från
eIsXDv3BEPTK
Publicerad 4 april 2019 kl 09:00

Så fixar du nyttigt påskgodis

Under påsken kan det bli en hel del choklad och vitt socker. Inget fel med det, men för att balansera ut det lite kan det vara en idé att ta sig tid att också laga något lite nyttigare.

Dessa två recept baserade på färska dadlar och nötter är då det perfekta påskgodiset! Bollarna med smak av morotskaka passar bra som mellanmål eftersom de inte är så söta. Mintchokladbollarna däremot är riktiga chokladbomber som är perfekta att avnjuta till kaffet. Färska dadlar hittas i små rektangulära förpackningar i matbutikens fruktavdelning.

Morotskaksbollar är lätta att laga och ett fint mellanmål. Foto: Nathalie Aurén


MOROTSKAKSBOLLAR


“Carrot Cake Bliss Balls”


15 st


 2 dl pekannötter
1 dl mandlar
12 färska dadlar
1 msk citronsaft
0,5  tsk kanel
0,25  tsk kardemumma
0,25  tsk ingefära
0,25 tsk gurkmeja
0,25 tsk havssalt
1 dl kokosflingor
2 dl finriven morot
0,5 dl kokosflingor att rulla i 


Mixa pekannötter och mandlar grovt i en matberedare eller med en stavmixer. Kärna ur de färska dadlarna och lägg till i matberedaren. Mixa till en kladdig deg. Lägg till citronsaft och kryddor och mixa tills allt blandats. Lägg slutligen i kokosflingor och finriven morot och mixa lite till. Ta ca 1 msk deg till varje boll, rulla till små bollar och rulla sedan bollarna i kokosflingor. Förvaras i kylskåp.

Färska dadlar och nötter gör bollarna näringsrika och mättande. Foto: Nathalie Aurén***

Mintchokladbollarna är maffiga och perfekta till kaffet. Foto: Nathalie Aurén


 


MINTCHOKLADBOLLAR


Mint Chocolate Bliss Balls


 10–12 st


1 dl mandlar
15 dadlar
0,5 dl kakao
2 msk smält kokosolja
0,25 tsk havssalt
50 g mörk mintchoklad, gärna mjölk- och sockerfri
lite flingsalt att toppa med 


Smält kokosolja i en kastrull. Mixa mandlarna till ett grovt mjöl i en matberedare eller med en stavmixer. Kärna ur de färska dadlarna och lägg i matberedaren. Mixa till en kladdig deg. Lägg till kakao, smält kokosolja och havssalt och mixa tills allt blandats. Smält choklad i en kastrull. Rulla degen till små bollar och doppa/rulla sedan i den smälta chokladen så att hela bollen täcks. Placera på ett fat täckt med bakplåtspapper och toppa med lite flingsalt. Förvars i kylskåp, serveras gärna kalla.Använd förslagsvis mjölk- och sockerfri mörk mintchoklad att doppa bollarna i, men det går också bra med vanlig choklad. Foto: Nathalie Aurén

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar