DSC06974
Publicerad 24 mars 2017 kl 17:48

Recept: Soppa på jordärtskocka & potatis

Har du letat efter en purésoppa som är gjord på nånting annat än morot eller batat? I så fall har du äntligen hittat det!

Morot och batatsoppor i all ära (vi äter nåndera minst en gång i veckan!) men ibland vill man äta en purésoppa som smakar nånting annat och där kommer det här fantastiska receptet in!

DSC06973

När vi flyttade till Stockholm var en av de första skillnaderna vi märkte att det fanns jordärtskocka över allt, så gott som alla mataffärer vi besökte sålde jordärtskockor. För oss som Finländare var det en råvara som vi inte var alls bekanta med. Man hade ju hört om den och ätit på restaurang, men vi såg aldrig den i mataffären, så efter att ha bott en stund i Sverige kände vi att det var dags att använda den och det var det bästa beslutet när det kommer till mat som vi nånsin gjort.

(Kanske.)

Jordärtskockan, trots att den ser ut som en rotfrukt, är egentligen en ört som är besläktad med solrosen. Så ja, väldigt konstigt för nånting som ser ut som en liten skrynklig potatis. Men låt int dess utseende lura dig, jordärtskockan är en fantastisk råvara! Den är söt, mustig, mjuk, och smakar otroligt gott. Av den kan man tillreda världens godaste chips, den mjukaste och slätaste purén som är perfekt som tillbehör till svamprätter, eller som i det här receptet: koka till en soppa.

Purésoppor är fantastiska som vardagsmat för de är enkla att tillreda, billiga, smakar gott, och det är lätt att laga en stor mängd så det räcker till middag och lunch (och middag, och kanske en till lunch). De är nånting vi alltid faller tillbaka på när vi inte kommer på vad vi skall äta och de är en väldigt bra maträtt att laga som nybliven vegetarian, vilket är en av orsakerna till att vi ville dela ett recept för en puré soppa.

Ett tips när du lagar purésoppor är att alltid garnera/servera soppan med något som har tuggmotstånd. Det gör det roligare att äta soppan, ger den en mera komplex struktur och smak, men också bara för att då ser soppan finare ut. Vi brukar ofta köra med rostade och kryddade frön eller nötter - t.ex. rostade pumpafrön - på våra soppor. Den här gången valde vi att använda kikärter, en till av våra vanligaste ingredienser i matlagningen. Dessutom är kikärter super hälsosamma och fyllda med protein, så de är bra att alltid ha i köksskåpet.

DSC06962DSC06979

Men nu är det dags för receptet - som är perfekt som en lunch eller en lätt middag. Jag kan också garantera att om ni inte ännu är bekanta med jordärtskockan så kommer ni efter det här receptet att förälska er totalt i den!

Om in vill testa med andra kryddor i soppan så kan vi också rekommendera kanel, ingefära och muskotnöt: de passar perfekt med jordärtskockan!


 

 • 500g jordärtskocka
 • 4-6 potatisar
 • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
 • 1/2 burk kikärter i vatten (ca. 100g avrunnen vikt)
 • olivolja
 • rosmarin
 • salt


 

 1. Lägg ugnen på 220°C
 2. Skala jordärstkockorna och potatisarna, och skär upp potatisarna i klyftor
 3. Lägg i en kastrull, täck med vatten och koka i 20min eller tills potatisen är mjuk (prova med en gaffel)
 4. Under tiden de kokar så är det dags att rosta kikärtorna
 5. Häll ut vattnet och lägg kikärtorna på en bakplåt, krydda med rosmarin och rosta i mitten av ugnen på 220°C i 15min (vänd om ibland och håll koll så att de inte bränns!)
 6. När potatisarna och jordärtskockorna är klara, häll ut vattnet (spara lite ifall det behövs) och häll i kokosmjölken
 7. Blanda med stavmixer tills soppan är slät (häll tillbaka av kokvattnet ifall soppan blir för tjock i din smak)
 8. Salta rikligt och servera med de rostade kikärtorna och en liten skvätt olivolja
 9. Njut!

 

Text: Anton Häggman
Recept & Bilder: Charlotta Munsterhjelm

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar