38609429 l
Publicerad 20 januari 2021 kl 22:47

5 tips om sparande och smart investering

Känner du dig redo att börja investera dina pengar? Se först till att ha sex månader av levnadskostnader sparade, ifall något oväntat händer. Här ger finansexperten Isabel Han från New York, sina fem tips.

1. Spara först

- Det första du ska göra är att spara pengar för oväntade eller akuta händelser, som till exempel att du förlorar ditt jobb på grund av en pandemi. Förlorar du din inkomst, kommer du kommer fortfarande ha levnadskostnader som hus, mat och försäkringar. Se till att ha minst sex månader av levnadskostnader sparade på ett skilt konto och rör inte pengarna innan det verkligen behövs. 

2. Sätt små sparmål

- När du har sparkapital för sex månaders levnadskostnader, är det dags att börja spara för specifika mål. Kanske drömmer du om ett hus, bröllop eller en annan stor milstolpe i livet som du vet kommer kosta pengar. Har du ett konkret mål med en tydlig tidsplan, är det lättare att rättfärdiga ditt sparande för dig själv, än om du på måfå sparar.

3. Pension

- Som pensionär vill du självklart inte jobba mera, så börja planera och spara inför din pension så tidigt som möjligt. I USA är pensionssystemet annorlunda, där man sparar i olika pensionsfonder och företaget man jobbar för kan matcha den månatliga summan man lägger in. Av min lön går
6 %  till en så kallar 401K-plan, vilket är ett av företaget sponsorerad pensionsplan. Företaget matchar sedan med 6 %, alltså sparar jag 12 % i pension varje månad. 

I Finland är det också möjligt att pensionsspara i privat i form av en individuell pensionsförsäkring eller i ett avtal om långsiktigt sparande. Tilläggspensionernas betydelse ökar, om pensionen annars blir låg. 

4. Investera smart

Många människor kan lockas av dagshandel på börsen, alltså att köpa och sälja värdepapper endast över dagen, innan börsen stänger. Det här är däremot något som Han inte rekommenderar att ge sig in på direkt.

- Det är väldigt svårt att göra, för det finns folk som jobbar med det här fulltid, och ändå misslyckas. Börja bara med att köpa aktier på egen hand om du gör ordentligt med efterforskning på industrin, företaget du är intresserad av och kom ihåg att också diversifiera dina pengar.

5. Anlita en AI-rådgivare

- Du behöver kanske inte en personlig rådgivare till en början, det finns andra sätt att få hjälp med hur och var du ska investera utan att det kostar dig massa pengar. Många stora investeringsbolag erbjuder idag AI-rådgivare som frågar dig relevanta frågor som till exempel din ålder, när du vill gå i pension, hur mycket du vill spara och vad dina mål är. Baserat på svaren, skapas en investeringsportfölj med en mix av aktier, fonder, penningmarknadsfonder och kontanter. Att själv plocka ihop aktier och fonder tar enormt mycket tid, och nu görs detta åt dig automatiskt. 

Hur investerar du dina pengar, på börsen eller i olika portföljer?

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar