48790236 l
Publicerad 13 januari 2021 kl 18:00

Ekonomi & sparande: vad säger banken?

Hur ska man ska man tänka kring sparande? Hur börjar jag? Kvevlax Sparbank har gett sina bästa tips både på hur du enkelt kan spara in slantar i vardagen men också hur du kan tänka för ett mer långsiktigt sparande.

I osäkra tider blir det extra viktigt att se över sin ekonomi och sitt sparande. Ekonomi är dock ett svårt område och det kan kännas som en hel djungel av sparmöjligheter där ute. Då är det bra att fråga experterna hur man på enkelt vis kan spara in varje månad och hur man ska tänka. Här kommer Kvevlax Sparbanks bästa spartips:

9
1. Ta med lunchlåda till jobbet. 
– Oavsett om du jobbar hemifrån eller inte är lunchlådor något som sparar både tid och pengar under arbetsdagen. Gör storkok som räcker för flera dagar i veckan.

2. Köp mat med ett “bäst före” datum samma dag eller följande dag.
– Mat med ett “bäst före” datum inom en snar framtid säljs oftast med rabatt på 30% (på S-market säljs de med -60% den sista timmen innan stängning!). Här kan du spara flera slantar samtidigt som du också gör en god gärning för miljön. Maten är inte dålig bara för att datumet snart går ut, hinner du inte laga något utav det kan du frysa ner det till ett senare tillfälle. 

3. Handla långsiktigt och planera dina inköp
– Våga vara annorlunda och stå emot modeflugor. Handla istället mer långsiktigt och inte enligt slit-och-släng metoden. Planera också dina inköp, oberoende om det gäller mat, resor eller kläder för att undvika impulsköp. Samtidigt som det är bra för ekonomin sliter det också mindre på miljön. Detta är något som man särskilt kan tänka på kring kommersiella högtider som jul.

4. Se över vart pengarna går
– Tänk igenom vad du lägger pengarna på, är det något som du kunde klara dig utan? Välj till exempel bort ett cafébesök i månaden och sätt undan motsvarande summa till eget sparande istället. 

11

5. Gör upp en enkel budget varje månad
– Sätt dig ner och se över inkomster och utgifter. Gör upp en enkel budget som du vet att du kan klara och håll den!

6. Spara på lönedagen
– Fundera över hur mycket du vill spara varje månad. Kom överens med dig själv om en viss procent du vill lägga undan för sparande varje månad, till exempel 10%. För över procenten varje månad på lönedagen och anpassa alla övriga utgifter under månaden efter det. Oavsett löneinkomst fungerar det dåligt att tänka att du ska sätta undan 10% i slutet av månaden, vid det laget har konsumtionen med stor sannolikhet ätit upp pengarna på ett eller annat sätt. 

7. Realistiska sparmål 
– Att ha realistiska sparmål som du klarar att uppfylla motiverar dig att fortsätta. Belöna dig själv varje gång ett mål är uppnått.

8. Spara långsiktigt och dra nytta av ränta på ränta effekten 
– Ränta på ränta effekten innebär att du inte bara får en avkastning på ditt sparade belopp, men även en avkastning på förra årets ränta. Alltså en ränta på den förra räntan, varje gång du får avkastning kommer också ditt belopp öka. Under de första åren kommer du inte märka så stor skillnad, men det skapar en enorm skillnad när du sparar på lång sikt. 

10
Avslutningsvis kommer några tips på hur du ska komma igång med ditt eget sparande: 

  • Bästa sättet att komma igång är att helt enkel ta beslutet och börja spara, den perfekta tidpunkten kommer aldrig!
  • Hitta det rätta sättet att spara som passar dig, både kortsiktigt och långsiktigt.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar