105559667 l
Publicerad 15 februari 2021 kl 15:37

Fördelar och nackdelar med ett kontantlöst samhälle

I och med coronapandemin har förskjutningen mot ett kontantlöst samhälle tilltagit snabbare än någonsin. Sverige har länge legat i framkant när det kommer till att använda kort före kontanter. Hur bra skulle egentligen ett kontantfritt samhälle vara?

Sverige kan bli det första landet i världen att bli kontatlöst. I och med coronapandemin har utvecklingen i många länder gått mot mera kortköp och mindre handel med kontanter. I Finland går också utvecklingen åt samma håll, om än lite långsammare. År 2019 ökade antal kortbetalningar med över 6 % från året innan och framför allt användningen av kort för kontaktlös betalning visade en klar ökning, efter att den övre gränsen för kontaktlösa betalningar höjdes till 50 euro i april 2019. Andelen kontantlösa betalningar ökade med 45 %.

Går vi mot ett kontantlöst samhälle? Det låter kanske som taget ur en science-fiction film, men det är redan påväg. Det finns flera orsaker bakom övergången till en kontantfri värld, bland annat stora finansiella företag, vissa regeringar och världsomvälande händelser. I vår nya vardag där karantän och social distansering är vardag känns kontanter som betalningsmetod långt borta. Den här förändringen har skapat gyllene ögonblick för kreditkortsföretag, banker och digitala plattformar, som utnyttjar krisen för att främja den kontantlösa revolutionen genom att uppmuntra konsumenter och återförsäljare att använda kort och smartphone-appar. Betalningsföretag som PayPal kan också vinna på den här förändringen.

Effekterna av ett kontantlöst samhälle skulle drabba, och drabbar redan, vissa typer av grupper i sammhället. Många låginkomsttagare, pensionärer, vissa invandrare och personer med funktionsnedsättning har liten eller ingen tillgång till elektroniska betalningar och blir avskärmade i allt högre utsträckning när bankautomaterna minskar. Man ser också en ökad riskt för cyberattacker. Ju mer din personliga information är exponerad, desto större risk för ett möjligt dataintrång.

Idag tittar centralbanker på om elektroniska valutor kunde ersätta fysiska kontanter helt och hållet i framtiden. Svenska Riksbanken testar en pilotversion av en digital krona, eller e-krona, som kan behålla funktionerna i en valuta som stöds av staten. Kontanten är dock ännu inte utdöd. Innan coronapandemin användes sedlar och mynt för 80 % av transaktionerna i Europa. Förutom logistiska utmaningar som alla kontatfria samhällen möter, måste flera sociala frågor tas upp innan man helt kan ge upp kontanter. Här kommer några fördelar och nackdelar som kan ge dig en uppfattning vilka effekter som kontantlösa kan ha på penga- och bankvärlden:

Fördelar:

 • Bedrägerier och skatteflykter skulle minskaö
 • Du har möjlighet att betala det exakta beloppet varje gång
 • Ett potentiellt verktyg i kampen mot modern slaveri
 • Det blir lättare att spendera globalt
 • Bekvämlighet att ha alla dina pengar till hands, hela tiden
 • Mindre penningtvätt eftersom det alltid finns ett digitalt pappersspår
 • Mindre tid och kostnader i samband med hantering, lagring och deponering av papperspengar
 • Lättare valutaväxling när du reser internationellt

 

 Nackdelar:

 • Utsatta grupper i samhället kommer kämpa med att hålla jämna steg i en kontantlös värld 
 • Du blir fullständigt beroende av teknik och internet
 • Ökad risk för cyberattacker
 • Exponerar din personliga information för ett möjligt dataintrång
 • Vid tekniska problem har du ingen alternativ källa till pengar
 • Vissa kan ha svårt att kontrollera utgifterna när de inte ser fysiska kontanter lämna sina händer

  

Källor: Suomenpankki.fiSVT Ekonomibyrån: Kontantdöden, Revolut: Exploring the pros and cons of a cashless society, The Balance: Pros and cons of moving to a cashless society, New York Times, Sweden.se,

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar