Isabel Han
Publicerad 20 januari 2021 kl 17:08

Vill du börja investera? E-handel gynnades av coronapandemin

Vilka branscher lönar det sig att köpa aktier i just nu? Vad hände i investeringsbranschen under coronapandemin och var kan du läsa om trender 2021? Isabel Han jobbar på ett investeringsföretag i New York och svarar på frågorna.

Under sin finansutbildning i Wharton School, University of Pennsylvania, fick förvaltnings- och investeringsexperten Isabel Han upp ögonen för hur bred den finansiella världen kunde vara. Idag jobbar hon för investeringsföretaget Invesco i New York och skapar olika typer av investeringsfonder för stora klienter.

- Det som inspirerade mig till den finansiella världen var min morbror, som har varit en fadersfigur åt mig hela livet. Han jobbar också med investeringar och hans position är mera konsult- och säljinriktad. Han visade mig verkligen vilka möjligheter det finns inom branschen.

Isabel Han hjälper med andra ord kunders (institutionella) pengar att växa, och investerar deras kapital i olika typer av produkter. Målet är att investeringen ska växa och ge an avkastning enligt mål, eller högre. Just nu skapar de en fond som investerar i alla typer av fastighetsbranscher.

- I och med coronapandemin så investerar vi väldigt lite i kontor, hotell och butiker, utan istället i bostadsmarknaden, industriella verksamheter, logistik och datacenter. Det här är en tydligt trend som vi sett det senaste året.

Det roligaste med jobbet enligt Han, är att jobbet alltid är dynamiskt. Hon möter många olika grupper av människor internt på jobbet och får lära sig om industrins alla delar. Trots det, ligger hennes stora passion i fastighetsbranschen.

- Vi kommer alltid behöva ha någonstans att bo, därför finns det alltid investeringsmöjligheter där och det är vad som är intressant.

Viktigt att börja investera i tid

I USA kan investering kännas främmande för folk som inte är inom branschen. Det här, förklarar Han, är för att man inte lär sig de grundbeläggande begreppen i skolan. 

- Om majoriteten av amerikaner inte lär sig det där, var ska man då lära sig? 

Nyckeln gällande investering och börshandel ligger i att ju tidigare man lär sig hur det fungerar, desto bättre.

- Det här handlar bara om räntor. Med fem år gamla investeringar kan din förmögenhet växa med 40 %, tack vare tidens värde i pengar. 

43223045 l

E-handel och datalagring hett på börsen

På Invesco jobbar forskningsteamet i nära kontakt med Han för att rapportera om hur marknaden ser ut och vad som är hett just nu. Deras uppgift är att ständigt göra undersökningar på marknaden och ta reda på vad det lönar sig att investera i, vad som händer i och med coronapandemin och vad de förutspår att komma hända efteråt.

- Det ligger mycket psykologi bakom att förutspå vad som kommer gå upp på början. Vi måste komma ihåg att folk har en flockmentalitet, när någon får panik och agerar på ett visst sätt, hakar folk på och agerar på samma sak. Det här påverkar mycket hur trenden ser ut.

I och med pandemin gick detaljhandeln ner, likadant med hotell- och turismbranschen. Det som däremot gick upp, och som fortsätter öka, är industriella företag och e-handel.

- Amazon är ett bra exempel. Eftersom fysiska butiker gick back, gick Amazon och andra e-handelsföretag framåt. Det man också kan fråga sig är var alla företag har sina lager. Det finns alltså enorma lagringsenheter att också investera i.

Det som också just nu är hett, är all typ av datalagring.

- Vi kommer bara se en ökning av det här under 2021.
 

Dagshandel på börsen kräver tid och efterforskning

Många människor kan lockas av dagshandel på börsen, alltså att köpa och sälja värdepapper endast över dagen, innan börsen stänger. Det här är däremot något som Han inte rekommenderar att ge sig in på direkt, utan att göra en noggrann utredning först.

- Det är väldigt svårt att göra. Portfolio managers som gör det som fulltidsjobb misslyckas också. Nu finns det appar för "vanliga människor" att köpa och sälja i, men då måste du verkligen ge det tid.

Viktiga poänger är att du som ska köpa aktier både gör efterforskning på industrin i sin helhet, läser på om hur omgivningen ter sig och vet när du ska köpa och sälja: timing är allt.

- Kom också ihåg att diversifiera dina pengar. Säg att du vill köpa aktier i Tesla, köp också i något som är mera konsekvent och som kan balansera dina förluster i de mera riskfyllda köpen. 

87613016 l


Vill du lära dig mer om aktier? Här kommer Hans tips på inspirationskällor:

  • Läs dagliga nyheter. Håll dig informerad om vad som händer i världen.
  • Ekonomitidningar som Financial Times, The Economist, The Wall Street Journal 
  • Investopedia, en källa för att förstå svåra finanstermer
  • Podden "Invest like the best" av Patrick O'Shaughnessy 
  • Podden "The Dave Ramsey Show"

 

Känner du dig ännu inte redo? Missa inte nästa artikel där Isabel Han ger dig sina bästa spar- och investeringsråd!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar