summerfield 336672 960 720
Publicerad 24 juni 2020 kl 20:00

5 berörande dokumentärer om ungas psykiska ohälsa

Psykisk ohälsa är ett tungt och tabubelagt ämne. Här listar vi fem dokumentärer som sprider mycket kunskap om psykiska sjukdomar och hopp om att livet kan bli bra igen.

1. Ung ångest

Ung ångest är en dokumentär i sex delar där unga vuxna ärligt berättar om hur det känns att leva med psykiska sjukdomar. Dokumentären är värd att se på eftersom ungdomarna vågar prata om ångest. Ångest syns oftast inte utanpå och det gör det svårt för anhöriga att förstå sig på vad det är för en känsla bakom ångesten. Dokumentären hittar du här.

Elise Rosberg illustrerade känslorna av Ung ångest-protagonisterna.

2. Skörheten

Skörheten är en självbiografisk film om depression och panikångest. Regissören Ahang Bashi tar tittaren med på sin egna resa genom psykisk ohälsa och utvecklingen till den person hon är och vill vara. Du kan följa med henne på akutkliniken och under förtroliga samtal med psykologen. Ahang valde att berätta sin historia i hopp om att hjälpa andra att våga be om hjälp. Skamkänslor gör det svårt att prata öppet om psykisk ohälsa.

 

 Skörheten sprider kunskap om det skamfyllda ämnet psykisk ohälsa.

 3. Sommarpratare Stefan Vikström

Stefan Vikström upplevde det värsta som en förälder kan vara med om: hans son David orkade inte leva längre efter flera år av mobbning i skolan, som i sin tur ledde till ett drogmissbruk. Stefan Vikströms sommarprat är en väldigt tänkvärd dokumentär som handlar om förlusten av ett barn. Den ger även en inblick i familjens sorghantering. Stefans sommarprat hittar du här

 

4. Så jävla duktig

Serien Så jävla duktig handlar om fem unga kvinnor som alla upplever prestationsångest. Kvinnorna berättar på ett berörande sätt om deras väg ut ur utmattningens labyrint till ett friskt och självbestämmande liv. Det är viktigt att veta att prestationsångesten är en rädsla för att man inte ska lyckas leva ett liv enligt samhällets förväntningar. Ångesten tar över makten över din vardag och hindrar dig från att leva ett normalt och lyckligt liv.  Serien hittar du här.

 Unga kvinnor kämpa mycket med stress och orimliga krav.

5. Likeness

Kortfilmen Likeness handlar om en ung flicka med en ätstörning. Även om filmen bara är några minuter lång får du inte missa den. Filmen är fantastisk gjord eftersom den väcker starka känslor och empati för sina medmänniskor som lider av psykisk ohälsa.

 

Likeness med Elle Fanning som huvudaktör

 

Text: Barbara Meinhart

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar