shutterstock 270757580
Publicerad 4 oktober 2023 kl 14:03

Bli gladare i höstmörkret - minska deppigheten

Många känner att de när vi går mot mörkare tider kan bli deppiga och inte är lika glada. För att motverka det här så finns det vissa saker du kan göra. Det är såklart bra att göra det innan man känner sig nere, men fungerar också om man redan känner sig lite deppig.

1. Ät D-vitamin

När solen inte är framme så kan man äta D-vitamin istället då man inte får i sig det naturligt av solen. En viktig vitamin som kan orsaka nedstämdhet om man har brist på den. Var ute under de timmar på dagen som det faktiskt är ljust och ät till exempel fisk eller mjölkprodukter.

2. Motionera

Motion hjälper mot stress och deppighet. Försök motionera lite istället för att bara sitta inne. Det behöver inte vara världens längsta träningspass, utan kan lika bra vara en kort 30 minuters promenad några gånger i veckan bara för att röra på sig.

shutterstock 254711443

 

3. Ät och sov rätt

När man inte mår bra eller känner sig sjuk på ett sätt eller annat så är det viktigt att sova tillräckligt mycket och på regelbundna tider. Också att äta regelbundet och rätt och få i sig alla näringsämnen och vitaminer är minst lika viktigt.

4. Gör saker som får dig att må bra

Om man inte är glad kan det ändå hjälpa att göra något man tycker om. Fast än det kan kännas tungt att försöka ta tag i något och ingenting känns roligt så är det bra att försöka göra något man mår bra av. Känner du dig lugnare av att måla så gör det. Vill du hellre spela något instrument, baka eller laga mat så gör det.

shutterstock 345054938

 

5. Umgås med människor

Isolera inte dig själv utan hitta på saker. Ibland måste man låta sig själv ta det lugnt och inte ha krav på att göra något. Men man behöver också träffa andra för att må bra. Balansen mellan umgänge och egentid är viktigt. Det är roligare att ha saker att se framemot, så planera in roliga saker.

6. Förändra

Kan vara allt från att klippa av håret till att möblera om i sitt rum eller köpa nya kläder. Finns det något du mår dåligt av och inte trivs med så försök ändra på det. Försök i alla fall göra en förbättring.

shutterstock 351561839

7. Lyssna på musik

Gör en peppande spellista och lyssna, sjung med och dansa. 

8. Skriv upp 3 saker du är glad över

Försök att varje dag skriva upp tre saker du är glad över. Kan vara vad som helst som att du åt god mat, att du fick godkänt i ett prov eller att du har världens bästa vänner. 

Text: Tintin Råholm

Källor: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Arstidsbunden-depression/
http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Nedstamdhet/

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar