dsc 0074 e2
Publicerad 20 juli 2018 kl 12:00

Blomstertips med Sandra Neuman

Sedan 2011 har Sandra Neuman jobbat som florist i Nykarleby. Här får du ta del av hennes bästa tips hur du får blommorna att överleva hettan, och vilka blommor som är trendiga i höst.

Intresset för blommor och natur har alltid funnits hos Sandra Neuman, men det var först under sitt mellanår efter gymnasiet som hon ramlade in i branschen i och med en praktikperiod.

- Det är ett mycket kreativt jobb på många olika sätt. 

Här delar hon med sig av sina bästa tips!

 

97be6d87 d20a 4236 a47e 9bbe035b57bb2

Nu i sommartider, vilka snittblommor och buketter tycker du känns trendiga?

- Jag tycker att kunderna vill ha somriga, ljusa och glada buketter. Gärna med pioner och gerbera, brudslöja och den alltid lika trendiga eucalyptusen. Många har bröllopsdag nu på sommaren så en hel del rosor efterfrågas förstås då också.

 

Hur ska man göra för att få sina blommor att överleva hettan?

- För det första är det viktigt att ge nya snittytor åt blommorna när de kommer fram till mottagaren. Undvik att ställa vasen i solen och byt vatten ofta. Växtdelar som hamnar i vattnet gör att det blir smutsigt fortare.

 

dsc 0074 e1457814184317Bild: Sandra Neuman

 

Vad har du helst i vasen där hemma?

- På vårt egna köksbord varierar vi oss ganska mycket med blommorna. Någon gång har vi en riktigt stor bukett, ibland bara ett par nejlikor eller som nu på sommaren när jag gärna plockar in något från egen trädgård. För tillfället har jag bara ett par rosa pioner i en enkel rund vas.

 

Vad ska man tänka på, när man går till en florist och vill ha en sommarbukett? 

- Floristen brukar kunna ställa ledande frågor och på det viset tillsammans med kunden komma fram till en passande bukett. Det som är bra att kunna svara på är om det ska vara en kondoleansbukett (som man ger när man vill delta i någons sorg), födelsedagsbukett eller någon annan typ av tillfälle. Också andra specifika önskemål får man som kund gärna framföra, som färger och om buketten ska vara hög eller låg.

 

Har du någon bukett som du är extra stolt över?

- Det blir ju ganska många buketter under åren så det är svårt att minnas någon specifik på det sättet. Nu som då får jag känslan av att jag är nöjd med det jag skapat och då fotar jag dem för att kunna inspireras senare.

 

Vad tror du kommer vara populärt att ha i bröllopsbuketter i höst?

- Jag tror vi kommer att fortsätta med liknande buketter ända in på höstkanten. Ljusrosa stora rosor, vita nejlikor och eucalyptus. Till den kombinationen vore det väldigt snyggt med ett inslag av rostrött för den riktiga höstkänslan.

 

JPEG image AABC5F8F2E01 4JPEG bild 9557487AE0B6 2

Sandras tidigare blomsterverk. Bild: Sandra Neuman

 

Vill du ha mera tips på trädgårds- och blomskötsel? Här hittar du hennes blogg "Lagombackan".

Kommentarer

  • Conny 21/07/2018 1:17pm (21 månader sen)

    Extremt roligt med kreativa människor!

Skriv en kommentar