krukor 4
Publicerad 8 maj 2020 kl 15:30

De ultimata krukväxterna för ditt hem

Det blir mer och mer trendigt att fylla sitt hem med gröna krukväxter, de ger inte bara ett fräscht intryckt, de kan även ha luftrenande egenskaper.

Allt från små krukor vid fönstret till stora växter på golvet har blivit en viktig inredningsdetalj. Men saknar man gröna fingrar kan det vara svårt att hålla blommorna i liv. Här kommer lösningen - fem tips på lättskötta och hållbara växter som gör ditt hem mera levande.

 

 

kaktus2 01

Kaktus - En vass karaktär

Tidigare avfärdades kaktusen som lite tråkig men numera är den en av de trendigaste växterna. Det är den optimala krukväxten som även har en enorm variation när det gäller färg, storlek och utseende. Den klarar sig utmärkt i rumstemperatur och trivs bra i både solsken och skugga och behöver endast vattnas när den är genomtorr, cirka två gånger i månaden. Om kaktusen haft en svalare period kan den även börja blomma.

monstera2 02 

Monstera - En lättskött wow-faktor

Monsteran är en trendig växt som har kapaciteten att växa sig stor och den passar sig därför bra för den som vill ha en ståtlig planta med djungelkänsla. Monsteran gör sig utmärkt i köket, på skrivbordet eller på golvet i vardagsrummet. Den kräver sitt utrymme och vill inte ha starkt solljus och bör vattnas regelbundet. Med sina friska gröna blad och dekorativa utseende kan den göra ditt hem till en härlig oas.

fredskalla2 05 

 

Fredskalla - En tacksam luftrenare

Fredskalla är en tålig och imponerande växt som inte bara är estetiskt vacker men som även är en av de bästa växterna på att rensa och fukta luften i ditt hem. Den tar upp gifterna bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Fredskallan ger en livlig känsla med sina vilda och spretiga bland och vackra vita blommor. Dock är fredskallan giftig för katter och kan orsaka reaktioner hos allergiker.

garderobsblomma2 04 

Garderobsblomma - En kravlös klassiker

Garderobsblomman är en ytterst tacksam krukväxt för den som inte alltid kommer ihåg sina växter. Den har en ihärdig karaktär och behöver inte mycket vatten och den trivs lika bra i lagom ljus som i skugga. Med lite näring då och då och med en temperatur över 15°C kommer garderobsblomman göra sig välförtjänt av en plats i ditt hem.

sv2 03 

Svärmorstunga - En pigg skönhet

Trots sitt namn är denna växt ganska lättskött. Svärmorstungan är en tålig växt som ska vattnas ordentligt och sedan torka ut till nästa vattning. Den har ett varierande utseende när det gäller färgsättning och den blir som frodigast när den står i solljus men den klarar även av skugga. Svärmorstungan rensar även luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen samt tar upp koldioxid ur luften nattetid.

 

Illustrationer och text av Cathrine Sandqvist

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar