Artikel från
WiAhIGS0AiZO Christoffer och Sonja Sundqvist tillsammans med Sandra och Kim Sund framför sitt blivande hus. Foto: Linus Lindholm
Publicerad 7 september 2018 kl 09:01

Drömmen om att bygga eget hus blev gemensam verklighet

Att bygga ett parhus tillsammans var först bara ett skämt paren emellan. Men snart står deras gemensamma hus klart på platsen de kallar Korsholms soligaste tomt.

Sandra och Sonja har känt varandra sedan de var fem år. Deras män, Kim och Christoffer, kom mycket senare in i bilden. I flera år har paren velat bygga egna hus. Just nu kändes dock inte som rätt tid för att bygga egnahem. Då föddes idén att bygga parhus. Tillsammans.


Zoom

Sandra och Kim Sund tillsammans med Sonja och Christoffer Sundqvist på den blivande gården till deras parhus. I bakgrunden paret Sunds garage som paren byggt tillsammans. Foto: Linus Lindholm


Platsen bestämdes utifrån parens livssituation.

– Vi sökte men hittade ingen lämplig tomt i Vasa. Sen körde vi runt och hittade den här tomten i Smedsby. Den var den bästa som fanns i närheten av stan, säger Sonja.

När paren hittat sin tomt var det dags att börja planera själva huset.

– Vi satt en kväll runt köksbordet med ett ritprogram och provade olika lösningar. Sedan gav vi en skiss till ett byggföretag, så de fick rita upp huset. De stora fönstren som finns i alla rum förutom bastun och hjälpköket är en av de första sakerna vi ritade in i huset, säger Sandra.

– Det gick väldigt bra eftersom vi har så lika smak och tankar om hur vi vill ha det, säger Sonja.


Zoom

Lägenheterna på en och en halv våning ger cirka 100 kvadratmeter boyta till vardera par. Foto: Linus Lindholm


Planlösningarna är mer
eller mindre identiska. Lägenheterna på en och en halv våning är cirka 100 kvadratmeter. I respektive lägenhet finns en hall, två sovrum, vardagsrum, kök, två badrum (ena med bastu) och ett hjälpkök.


Hela insidan byggs av paren själva. Allt från isolering av alla ytterväggar till inredning och även all teknik. Det är i princip bara ett skal på utsidan som en byggfirma gjort. Det tekniska som paren inte kan göra själva får de hjälp med från killarnas arbetsplats.

– Det är jätteroligt att bygga parhus. Det är kul när vi är flera här och gör allt tillsammans, säger Sandra.


– Parhus passar för att vi ännu är så unga och inte vill bygga eget hus genast, säger Christoffer.


Zoom

Sonja Sundqvist fixar elkablar och Kim Sund bygger på en vägg. Foto: Linus Lindholm


Viktigt att tänka
på när man bygger parhus är hur man delar upp tekniken med bland annat vatten- och elmätare. Det bästa är att ha egna anslutningar i båda lägenheterna.

– Man är ju faktiskt två hushåll som förbrukar så då är det viktigt att man håller koll på allt. Så att lägenheterna fungerar var för sig även om de utgör ett hus, säger Kim och fortsätter:

– Så nog finns det också ekonomiska orsaker till att vi valt att bygga parhus. Det är lättare när man är två, så får man fundera tillsammans, säger Kim.


Flickorna inflikar snabbt att de är fyra och inte två som hjälps åt.


– Två som säger hur de vill ha det och två som bygger, säger Christoffer.

Zoom

Ännu saknas bland annat panelen på huset. Den blir samma mörka färg som på parens garage. Foto: Linus Lindholm


Tidsplanen har hållit ganska bra. I slutet av april började byggfirman gräva upp gården och göra grunden. Därefter har bygget löpt på. Innan paren kunde börja bygga inne i huset byggde de garage på gården.

Nästan varje dag under sommaren har de varit på plats och byggt på sitt nya hus. Kim och Christoffer tillbringade även hela semestern på bygget.

– Det har varit avslappnat. Man behöver inte tänka så mycket, bara bygga. Jag har alltid drömt om att bygga ett eget hus. Det här har varit den roligaste semestern någonsin, säger Kim.

De siktar på det ultimata målet: att få fira jul i sitt nya hus.

– Helst skulle jag fira min födelsedag här, det är den 30 september, säger Kim.


Vad har varit svårast hittills?


– Att göra som Pinterest i verkligheten, säger Kim.


Mycket inspiration kommer från appen som blivit en väldigt populär "katalog" fylld av inspirationsbilder av alla de slag.

Zoom

De stora fönstren i vardagsrummet tar in mycket ljus i lägenheten. Christoffer står i det blivande sovrummet och bygger väggen som ska förses med en skjutdörr. Foto: Linus Lindholm


Inredningen i lägenheterna blir lite olika. En stor skillnad är fönsterkarmarna till de stora fönstren i vardagsrummet.

– Vi kommer att ha vita fönsterkarmar medan Sandra och Kim har svarta. Så det är en detalj som kan göra stor skillnad, säger Christoffer.


Inredningen är inte bestämd i förväg utan mycket kommer efterhand när paren diskuterar hur de vill ha det.

– Nog väljer vi tillsammans men viljan är kanske lite starkare från det ena hållet, säger Kim.


– Vi tänker i större banor och sen får pojkarna säga hur man ska förverkliga idén. Men i slutändan bestämmer vi tillsammans, säger Sandra.

Ett plus när man bygger tillsammans är att man delar på kostnaderna och kan beställa inredning tillsammans.

– Om man beställer ett större parti av någon produkt eller visst märke så kan man kanske få bra erbjudanden från vissa ställen, säger Kim.

Zoom

Kim Sund, Sonja Sundqvist, Sandra Sund och Christoffer Sundqvist är glada över att de gjort detta projekt tillsammans. Foto: Linus Lindholm


Finns det något ni skulle göra annorlunda?

– Planera allt på förhand och inte tro att man kan fundera ut saker efterhand. All inredning borde vi också planerat från början, säger Sonja.

Själva processen är mer än att bara bygga. Man måste ha ritningar och bygglov att börja med och den processen kan ibland ta längre än tänkt. Det gäller att ha tålamod. Man måste också komma ihåg byggrätten. Till exempel att man vill ha två garage på gården i stället för ett gemensamt.

Under processens gång måste man kolla hur resultatet blir. Små justeringar går att göra men inte alla.

– Kolla så att avloppet är på rätt ställe. Riktigt 100 procent rätt. Inte 97 procent, säger Kim.


– Efter att grunden är gjuten kan man inte flytta på rören, säger Sandra.Paren skulle definitivt rekommendera andra att bygga parhus ifall intresse finns.

– Det är jätteroligt att bygga själv och vi har lärt oss massor. Men det har nog underlättat att våra män är insatta i branschen. De har fått förklara en hel del till oss, sånt som vi kanske inte alltid förstått från början, säger Sandra.


Killarnas tålamod har satts på prov och banden har blivit starkare.


– En till positiv sak med att bygga parhus i par. Man får avreagera sig åt någon annan sedan. Jag och Christoffer har blivit ännu bättre kompisar nu, säger Kim.
Zoom

Under byggprocessen har Kim Sund och Christoffer Sundqvist blivit godare vänner, även fast de känt varandra sedan tidigare. Foto: Linus Lindholm


Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar