Artikel från
XeYw5BeMzPhH Lisa och Patrik Fröjdös projekt börjar vara klart. Husets våtutrymmen finns i den tillbyggda delen bakom kvisten. Foto: Jonas Brunnström
Publicerad 9 september 2018 kl 14:01

Ett hus renoverat med stor omsorg och känsla för gammalt hantverk

Efter tre och ett halvt års renovering börjar huset vara inflyttningsklart. Lisa och Patrik Fröjdö kan på riktigt flytta från sin Ikea-inredda lägenhet till Sigurdas, som huset vid Bäckas i Kronoby kallas.

För två år sedan besökte vi Lisa och Patrik Fröjdö och deras omfattande renoveringsprojekt. Då hoppades de kunna flytta in till julen 2017, men riktigt så gick det inte.

– Med ett sådant här projekt är det enklare att bara acceptera att det får ta den tid som det tar, säger Lisa. En försening med ett halvår är lite.

Hur gammalt huset vid Bäckas i Kronoby riktigt är vet ingen, men det kan vara från mitten av 1800-talet. Fönstren med det munblåsta glaset har troligen hundra år på nacken. Efter Lisas behandling ser bågarna nästan ut som nya medan rutorna har kvar sin speciella charm.

I det här huset är moderna isolerglas bannlysta.

ZoomPatrik visar den list som han utgått från när han handhyvlat nya foderlister. Foto: Jonas Brunnström


Makarna Fröjdö har satt en ära i att återanvända material om det bara är möjligt och också använda gamla metoder när de tillverkar nytt. Få renoverare skulle väl ens komma på tanken att man kan tillverka foderlister i gammal stil själv. För hand.

Uppe på vinden hittade Patrik och Lisa breda lister som de tror är husets originallister.

– Jag lät tillverka hyvelstål och gjorde själv hyvlar som jag har handhyvlat listerna med, säger Patrik.

Zoom                                                  Golv och trösklar har vacker struktur. Foto: Jonas Brunnström


Golvet i vardagsrummet består av kilsågade plankor som Patrik också hyvlat för hand. Tillsvidare är plankorna fästa med skruvar, men när virket nångång i vinter torkat och satt sig kommer han att ersätta skruvarna med handsmidda spikar. Och golvet ska givetvis såpskuras så att det får samma färg som det gamla, återanvända golvet i tamburen.

Stockväggarna i vardagsrummet är klädda med lumppapp som Lisa schablonmålat. Mönstret hittade de i Åbo, i det gamla caféet på Klosterbackens museiområde. Färgen är äggoljetempera som hon blandat själv.

– Att schablonmåla väggarna i vardagsrummet tog väl ett par veckor. Förhoppningsvis går det några år innan de behöver målas om, säger Lisa.

Zoom                                                          Tapeterna i hallen är tillverkade i Sverige. Vardagsrumsgolvet har
                               Patrik själv hyvlat för hand. De gröna väggarna har Lisa schablonmålat. Foto: Jonas Brunnström


Genom att göra det mesta själva har paret Fröjdö sparat pengar som de i stället kunnat satsa till exempel på nytillverkade strömbrytare och kontakter i gammal stil.

Patrik och hans pappa platsbyggde köksinredningen av massivt trä. Köksskåpens stommar är gjorda av limträskivor medan luckor och lådfronter är gjorda av pärlspont. Köket krävde mycket arbete, men i pengar räknat blev det billigt.

Zoom

Köket är platsbyggt av massivt trä. Foto: Jonas Brunnström


Dyrast blev den nya tillbyggnaden där man inrymt grovkök och badrum. Från utsidan märks det inte att huset är tillbyggt eftersom tillbyggnaden är i två våningar. Men på insidan sticker våtutrymmena ut genom de moderna kaklen. Här har man också använt sig av gipsskivor och våtrumsisolering.

– Under hela renoveringen var det minst roligt att hålla på med den nya delen, tycker Patrik.

Trots att huset är renoverat i gammal stil ska det ju gå att leva i det också, säger Lisa på tal om grovkök och badrum.

– Men vi har valt att inte ha bastu inne. Senare har vi tänkt bygga en utebastu.

Zoom

Grovkök och badrum har fuktisolering och moderna kakel. Här har Lisa och Patrik anlitat en professionell yrkesman. Foto: Jonas Brunnström


Småningom ska husets inredning också kompletteras med gamla möbler. Modern soffa och tv, jovisst, men det övriga ska helst vara i gammal stil. Men också det får ta sin tid.

– Hellre har vi en möbel tillfälligt och köper sedan något som vi faktiskt vill ha, säger Lisa.

Hon tycker att det känns bra att flytta in på riktigt. Även om hon och Patrik gillat att jobba med renoveringen ska det bli roligt att få göra något annat också och i vinter kommer de att ta en paus. Övre våningen får vänta.

Zoom

Nytillverkade strömbrytare i bakelit enligt gammal modell. Foto: Jonas Brunnström


Några stora misstag tycker makarna Fröjdö inte att de gjort under arbetets gång.

– Pusselbitarna har fallit på plats och man har fått lita på magkänslan, säger Lisa.

Under evenemanget Rakkaudesta remontiin, som ordnades för en månad sedan i Karleby, var Sigurdas ett av besöksmålen och knappt hundra personer skrev sitt namn i gästboken. Av dem var ungefär hälften Kronobybor och den andra hälften folk från andra orter som själva håller på med liknande projekt.

– Det är intressant att diskutera med andra som håller på med samma sak.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar