DSC 2753
Publicerad 16 mars 2016 kl 15:00

Färgglatt hemma hos Nea och John

En klassisk bas med noggrannt utvalda detaljer. Influenser från världens alla kontinenter, retro och en färgskala som går i pastell. Välkommen hem till Nea Aspholm och John Pavval.

Vem: Nea Aspholm och John Pavval.
Var: I Vasa, Skolhusgatan.
Hur: I en lägenhet på 61 kvadratmeter

 

En gul dörr leder in till lägenheten på Skolhusgatan där bor Nea Aspholm tillsammans med sin sambo John Pavval. Nea har skapat en harmonisk miljö med klassiska möbler som bas. Efter hand har hon plockat in detajler som hon anser att passande.

- Något som jag insett under de senare åren är att jag blivit väldigt mån om att behålla lägenhetens grundstruktur. Jag bor i en byggnad som är byggt på 70-talet och då vill jag att det ska synas att lägenheten är gjort på de årtiondet. När jag flyttade in var jag säker på att jag ville måla om både dörrar och fönsterkarmar, eftersom de gick i en blå och gul nyans. I dagens läge är jag tacksam över att jag stannade upp och tänkte om.

I framtiden, om paret eventuellt hyr ut lägenheten, vill hon inte att inte dörrar och fönsterkarmar målas om. För Nea är det viktigt att bevara husets historia och att låta den få synas i inredningen.

 

”När jag flyttade in i lägenheten ville jag måla om den
gula dörren. I dag älskar jag färgen.”

 

Nea säger att stil och inredning är något som utvecklas hela tiden. Hon följer alltid magkänslan.

 

DSC 2770

 

- När jag var tonåring och ännu bodde hemma hos mina föräldrar tyckte jag om att möblera och göra det fint, men möjligheten att få utlopp för min kreativitet var då begränsad, säger Nea.

Under de senaste åren har hennes stil och passion för inredning utvecklats och förändrats.

- Min första lägenhet var väldigt stilren om man jämför med den jag bor i nu. Lägenheten liknade mera på en utställningslokal än på ett hem där någon bodde. Det harmoniska och livfulla saknades helt, men då gillade jag just den stilen. Jag gjorde även det misstaget att jag köpte alla möbler på en gång, utan att tänka till. Nu är jag lite klokare och många erfarenheter rikare, säger Aspholm.

Med flytten väcktes även en ny inredningsstil. Återigen påpekar Nea att det är viktigt att man känner in huset och inreder utifrån det.

 

DSC 2737

DSC 2701 side

 

- Jag har tagit in många nya färgelement och blandat olika möbler. Jag bestämde mig för att jag ville pocka ihop möbler som jag gillar, det blir mycket roligare då.

Neas sambo Johns inredningsintresse är inte lika stort som Neas.

- Naturligtvis brukar jag fråga John när det kommer till större köp. Soffan är det senaste tillskottet i lägenheten och när jag skulle köpa den så tog jag hänsyn till John åsikter, säger Nea.

 

DSC 2785

DSC 2709

Soffan är en historia för sig, det tog Nea flera månader att finna den optimala soffan. 

 

Stil och inredning är definitivt en livsstil för Nea Aspholm. I och med att hon jobbar inom branschen kommer hon dagligen i kontakt med inredningsrelaterade produkter.

 

DSC 71

 

- Inredningsintresset har nog legat mig nära hjärtat under en lång tid. 2014 öppnade jag och min kompis Elina en lifestylebutik i Vasa, sedan dess har intresset utvecklats ytterligare.

 

DSC 2704

Gammalt porslin är aldrig fel. Koppen på bordet är mormors gamla.

 

- Att ärva möbler från släktingar gör att hemmet blir mer personligt. Tyvärr var inte intresset för gamla möbler lika stort när mormor flyttade till åldringshemmet och alla möbler skulle hitta nya hem. I dag skulle jag gärna ärva en stor del för att behålla och föra vidare.

 

DSC 2698 side

Tavlorna i vardagsrummet är väldigt viktiga för John eftersom det är hans gudfar som målat dem, konstverken har influenser från den samiska kulturen. 

 

- Jag låter det ta tid att avgöra om jag vill ta in någon pryl eller möbel i hemmet. Tapeten i sovrummet är ett gott exempel på det. Till en början var jag aningen osäker på om jag skulle stå ut med det blommiga mönstret men sedan kom jag fram till att den passar utmärkt i sovrummet eftersom det annars är ett luftigt och öppet rum, säger Nea.

 

DSC 70

DSC 2695

DSC 2691

 

Att ha öppen planlösning tycker Nea och John är praktiskt när man bor på en relativt liten yta.

 

DSC 2730

DSC 2733 side

DSC 2759

 

- Köket renoverades fem år efter att jag flyttade in. Det var ett beslut jag inte ville förhasta eftersom jag var osäker på hur länge jag skulle bo i lägenheten. Nu i efterhand är jag väldigt glad över att vi valde att renovera eftersom vi tillbringar mycket tid i köket, säger Nea.

- Det ska vara praktiskt. Lätt att hitta och nå kökssaker. Det ska vara enkelt och oproblematiskt att ta fram frukostbröd och porslin.

 

DSC 2738

Nea och John ville ha luftiga köksstolar eftersom köksbordet är ganska robust. Stolarna kommer från HAY.

 

DSC 68

Både Nea och John är intresserade av matlagning. Till julklapp fick de kokboken Kinfolk Table. Nu har paret som regel att tillreda två nya recept i månaden.

 

Större möbler så som soffor, stolar, mattor och bokhyllor har Nea valt att satsa mer på i och med att det är möbler hon kommer ha i flera år framöver. Därför har hon valt klassiska möbler av bra kvalitet. Att det är tidlösa möbler är också viktigt så att man enkelt kan variera det som finns runtomkring.

 

DSC 2775

DSC 2780 side

Böcker skymtar lite här och var i hemmet eftersom John har ett stort bokintresse.

 

- Jag är väldigt mån om att inredningsdetaljerna ska ha en funktion och att det inte endast ska finnas till för att fylla ut ytorna, säger Nea.

Eftersom Nea kommer i kontakt med inredning både på jobbet och i sitt privatliv är det omöjligt att undgå alla dessa trender.

- Omedvetet blir jag nog mer influerad av trender än vad jag tror. I fjol då mörkblått var väldigt inne ville jag ha mörkblått porslin, trots att jag alltid avskytt färgen. Stilen förändras och utvecklas som sagt hela tiden.

 

Neasovrum1

 

Att våga blanda olika material är också på tapeten just nu.

- Min filosofi är att våga ta risker och leka med visionen man målat upp och se vart det leder. Våga blanda både mjukare och grövre material. Att blanda läder och stål med glas och lättare naturmaterial kan bli otroligt snyggt. Lek också med former och kontraster, det tillför mycket och gör hemmet intressant, säger Nea.

 

DSC 2700

Hemma hos Aspholm och Pavval blandas en maffigare soffa i en krämvit färg med ett luftigt glasbord, en retrobyrå samt en stilren fåtölj från 70-talet. En salig blandning som resulterar i en stilfull kombination.

 

Förutom att Nea får inspiration från jobbet inspireras hon av platser hon besöker samt personer hon möter.

- För mig är det viktigt är att man låter inredningen ta tid och att man tänker mer på sin egen stil istället för att ta in trender bara för att det är på tapeten, då skulle det nog bli ganska tråkigt, säger Nea Aspholm.

 

Text och foto: Rebecca Sjöblom

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar