foljdinadrommarkollage
Publicerad 18 december 2018 kl 12:12

Klara färger, hållbarhet och återanvändning alldeles vid havet

Vid havet i Närpes ligger Villa Solviken, som är Harriet Harf och Michael Hällbackas hem. Huset inreds med klara färger och återvunna saker som har fått nytt liv.

Här bor: Harriet Harf och Michael Hällbacka
Hur: Egnahemshus i trä
Var: I Benvik, Närpes


Intill havet i Benvik, Närpes ligger villa Solviken som är Harriet Harfs och Michael Hällbackas hem sedan 2013. Det blågrå egnahemshuset har en storlek på cirka 150 kvadratmeter och i anslutning till huset finns även en separat bastustuga på 30 kvadratmeter.

villa solviken utsida


Både egnahemshuset och bastustugan är elementhus som Harriet själv har ritat. Hon berättar att det viktigaste man bör ta i beaktande om man vill rita sitt egna hus är vilken typ av tomt man har till sitt förfogande. Vidare berättar Harriet att man givetvis också bör tänka på hur man vill ha de olika rummen och beakta alla speciella önskemål som man kan tänkas ha angående ett hem.

Med ett kombinerat bibliotek och tv-rum, skafferi, kapprum och walk-in-closet blev huset något större än vad de hade tänkt sig från början. Men det kändes som en självklarhet för Harriet och Michael att göra sina önskemål till verklighet, eftersom var och en av dem bidrar med smarta lösningar och praktiskt förvaringsutrymme för huset.

 

villa solviken skafferi


Skafferiet intill köket är det som Harriet är mest nöjd med i hemmet. Skafferiet fungerar i huvudsak som förvaringsutrymme för köksredskap. ”Jag kan inte vara utan färg” säger Harriet och syftar på att hon inte skulle kunna tänka sig att inreda i endast svart och vitt.

villa solviken blommigatapeten2

villa solviken vardagsrum


Någonting som vittnar om att Harriet och Michael tycker om färgglad inredning är den blommiga tapeten och den rosa fondväggen i rummet som är kombinerat kök och vardagsrum.

villa solviken uterum


Utöver starka färger, är hållbarhet och återanvändning två nyckelord i inredningen hemma hos Harriet och Michael. Många av inredningsdetaljerna i hemmet består av återanvänt material. Matbordet i det inglasade uterummet är gjort av överblivet byggmaterial.

adventsljus 3


Hållbarhetstänkandet lyser också igenom när det kommer till julpynt. Adventsljusstaken som står på bordet i uterummet har Harriet tillverkat genom att klä in en gammal ljusstake i granris och placera på en bit drivved som hon hittat nere vid stranden.

villa solviken skapet


Många av möblerna hade Harriet och Michael redan innan de flyttade in till Villa Solviken. Ett exempel är skåpet som står i vardagsrummet, som Harriet ropade in på auktion långt innan Villa Solviken började byggas. Det visade sig att skåpet från början var en bröllopsgåva, som en man i Närpes gett till sin fru i samband med deras bröllop. Tidigare hade skåpet trähyllor, men Harriet har bytt ut dem till glashyllor samt lagt in lamporna som lyser upp skåpet.
 

villa solviken sovrum

villa solviken walk in closet

villa solviken sovrum2

villa solviken walk in closet2

villa solviken sovrumslampa


I sovrummet har Harriet och Michael lyckats få till en indisk inspirerad stil med klara färger, mönster och återanvända möbler som har fått nytt liv. Klockan i sovrummet är byggd av Harriets morfar och byrån har Michaels pappa restaurerat.

bastu1

bastu2 1

gastrum2

gastrum


Bastustugan består inte bara av bastu och dusch, utan också ett gästrum som hyrs ut via tjänsten Airbnb. Även i gästrummet är inredningsdetaljerna skapta av återanvänt material. Gardinstängerna består av gamla åror och dekorationerna i form av nät och glaskulor hade Harriet tidigare som dekoration i sitt flickrum.

foljdinadrommar

villa solviken fyren


Harriet hittar ofta inspiration till inredning via bloggar och Pinterest, där det finns många bra tips på hur man kan återanvända material i inredningssyfte. Hennes bästa tips till den som vill experimentera med mera färger i sin inredning är att prova på och våga följa sina drömmar, precis som väggordspråket i Villa Solviken säger.

 

Text och bild: Sara Storbäck, praktikant på Sevendays

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar