cropOM J240403Y
Publicerad 24 december 2015 kl 09:39

Vattna inte ihjäl julblommorna

Med några enkla tips får man julstjärnan, amaryllisen, tulpanerna och hyacinten att hålla över julen.

Finlands blomsterhandlarförbunds ordförande Minna Penttala ger rådet att passa upp med temperaturen, vattnandet och placeringen.

– Blommor bör inte placeras nära fruktskålar, för speciellt äpplen avsöndrar etylen, som får växter att åldras, säger Penttala.

Hon varnar också för att ge blommorna för mycket vatten.

– Det typiska är att man vattnar blommorna för mycket, så det lönar sig att låta kannan vara ibland.

cropOM J240402Y

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julstjärnan skiljer sig från andra populära julblommor genom att den är känslig för kyla och drag. Därför bör man inte placera den till exempel nära ett dragigt fönster. En lagom torr och varm plats är ofta på kaffebordet. Vad gäller vattnandet så är julstjärnan den mest krävande av julblommorna, men också här ger Penttala rådet att vattna med måtta.

– Man kan vattna på ett blomfat under krukan, så att blomman kan ta upp det vatten den behöver. Om bladen slokar är det ett tecken på att den behöver vatten. Man kan också känna på myllan om den behöver vattnas.

Julstjärnan är en flerårig växt, så med lite omsorg kan man få den att blomma nästa år igen. 

Amaryllisen behöver inget vatten i jul

Amaryllisen behöver man inte vattna på hela julen, säger Penttala.

– Amaryllisen behöver också annars bara lite vatten. Om man vill kan man sprayvattna löken med en sprayflaska, men inte varje dag.

Mycket vatten får amaryllisen att växa på längden, vilket gör att stjälkarna blir tunna och lätt går av. Lökväxter som amaryllis, tulpan och hyacint trivs bra i svala temperaturer. Inte heller hyacinten behöver vattnas mycket. Ju mer värme och vatten, desto snabbare blommar och vissnar den.

 

Text FNB

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar