0158c5baa2
Publicerad 18 maj 2020 kl 13:53

Nu kan du köpa Kurt Cobains ikoniska gitarr, med startbud på 1 miljon dollar

Vem minns inte Nirvanas legendariska spelning på MTV Unplugged i New York 1993? Nu har den inbitna Nirvana-fantasten chansen att köpa Kurt Cobains gitarr från spelningen.

Den gitarr som Kurt Cobain spelade på under sitt "MTV Unplugged"-uppträdande 1993 förväntas sälja på auktion nästa månad för minst 1 miljon dollar. Det här rapporterar CNN. Den sällsynta D-18E-gitarren listas med ett antal andra artiklar som en gång ägs av Cobain, som dog av självmord 1994.

"Denna viktiga gitarr har fått sin rättmätiga plats i Rock 'N' Roll-historien som instrumentet som spelas av en av rockens mest inflytelserika musiker och ikoner i en av de största och mest minnesvärda liveuppträdanden genom tiderna," säger Darren Julien, president för Julien's Auctions, i ett pressmeddelande.  


Gitarren ägdes tidigare av Cobains dotter Frances Bean Cobain, som enligt uppgift tvingades ge upp den till följd av skilsmässan från sin tidigare make, musikern Isaiah Silva. Om gitarren inte skulle ha ägts av en berömd musiker, skulle den ändå vara värt mycket. Gitarren är en av 302 stycken D-18E gitarrer tillverkade av Martin Guitar-företaget, som har gjort instrument för några av världens bästa musiker sedan 1833.


Kurt Cobain är känd
som sångare i Nirvana, det amerikanska grunge-bandet han bildade 1987 med basisten Krist Novoselic. Trummisen Dave Grohl gick med 1990. Bandet uppnådde snabbt kultstatus med sin råa, själfulla musik och personliga stil som fansen älskade. 

Budgivningen för Cobains gitarr gitarr förväntas börja på 1 miljon dollar. Den olivgröna kofta som han bar under samma uppträdande såldes för 334 000 dollar på auktionen i oktober förra året och satte rekord för den dyraste tröja som någonsin sålts på auktion. Hans vänsterhänta Fender Mustang-gitarr, som användes under Nirvanas turné "In Utero" 1993, såldes också för 340 000 dollar.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar