Artikel från
crop d18930a616278d2352e506c0b70dae3a John Steinbeck tar emot Nobelpriset i litteratur 1962. Foto: AP/TT/Arkiv
Publicerad 24 maj 2021 kl 04:50

Outgiven roman av Steinbeck uppmärksammas

En litteraturvetare vid Stanford universitet uppmanar förvaltarna av John Steinbecks arv att ge ut en hittills outgiven bok av författaren.

Långt före det att han blev en hyllad författare skrev John Steinbeck tre romaner som aldrig publicerades. Två av dem förstörde han, men den tredje "Murder at full moon" har överlevt i ett arkiv sedan 1930-talet, skriver The Guardian.

– Det här är en roman som ingen känner till. Det är en hel roman av Steinbeck, det är otroligt, säger professor Gavin Jones vid Stanford Universitet.

Boken skrevs ett årtionde före den berömde "Vredens druvor" och handlar om ett amerikanskt samhälle i skräck, efter att ett antal mord skett om natten. De undersökande poliserna fruktar att det rör sig om en varulv.

Manuset på 233 sidor finns på Texas universitet i Austin. Boken är helt annorlunda än Steinbecks andra romaner, enligt Gavin, och Steinbeck skrev den också under pseudonymen Peter Pym. Samtidigt finns där samma intresse för våldsam mänsklig förvandling som i Steinbecks övriga verk, enligt Jones.

Enligt Steinbecks litterära agenter McIntosh & Otis kommer man dock inte att publicera romanen, eftersom de menar att det inte var författarens vilja.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar