Artikel från
cac43053fdbe278a94c975d8e8516df4 En skulptur i brons föreställande den egyptiska pojkkungen Tutankhamun ska säljas på auktion. Pressbild. Foto: Christie's/AP/TT
Publicerad 4 juli 2019 kl 22:45

Tutankhamun-huvud såldes trots protest

Ett över 3 000 år gammalt bronshuvud som föreställer den egyptiska pojkkungen Tutankhamun har sålts på auktion i London – för över 5 miljoner euro. Det trots protester från Egypten som menar att skulpturen kan vara stulen.

– Jag tror att det (huvudet) togs olovligen från Egypten, säger Mostafa Waziri vid landets högsta råd för antikviteter till Reuters.

Enligt Waziri har auktionshuset Christie's inte kunnat uppvisa några dokument som visar att Tutankhamun-skulpturen inte stals från Egypten, något Laetitia Delaloye på auktionshuset inte håller med om.

– Vi skulle aldrig sälja ett verk där det finns några frågetecken kring proveniensen (föremålets härkomst), säger hon till Reuters.

Huvudet, som är 28,5 centimeter högt och uppges vara i fantastiskt skick, såldes ur den privata Resandro-samlingen. Enligt Christie's har det innan dess ägts av en rad europeiska konsthandlare sedan 1970-talet.

Men det duger inte för de egyptiska myndigheterna. Landets före detta antikvitetsminister Zahi Hawass uppger för nyhetsbyrån AFP att man tror skulpturen fördes ut ur Egypten efter 1970 i samband med att flera föremål stals från tempelstaden Karnak.

Egypten har länge krävt att historiska föremål som fördes ut ur landet av brittiska arkeologer och äventyrare – däribland Rosettastenen som finns på British Museum – ska återbördas.

Auktionshuset Christie's har inte lämnat ut någon information om köparen av Tutankhamun-huvudet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar