Artikel från
swe2GCtl059j Annika Åman och Alexandra Mangs är taggade på filmatiseringen av "Projekt S". Filmen kommer att publiceras på Vasabladet, Sydin och Österbottens Tidning. Foto: Karolina Åsmus
Publicerad 20 maj 2021 kl 08:00

UNG 2021: Ungdomspjäsen "Projekt S" blir film – nu söker man statister i Österbotten

I juni kommer Unga Scenkompaniet till Sydösterbotten för att filmatisera pjäsen "Projekt S" som gjorde succé 2017. Kanske just du vill vara statist?

– Ska vi köra Mehdi och Ellen? 

Annika Åman blickar ut över den dunkla salen. Skådespelarna gör sig redo att repetera. De börjar med Mehdis kapitel. 

"Mehdi är född i Finland. Men han måste bevisa att han är bra nog. För att hans föräldrar är invandrare. Han måste vara bra nog för att räknas som en del av samhället. Han måste bevisa sig."

Audun Nedreleid från Norge, numera bosatt i Kaskö, är fotograf och klippare för filmatiseringen av Foto: Karolina Åsmus

Audun Nedreleid från Norge, numera bosatt i Kaskö, är fotograf och klippare för filmatiseringen av "Projekt S".Skådespelarna Tinja Sabel och Kalle Haldén är Mehdis tankar förkroppsligade. Mehdi, spelad av Alexandra Mangs, sitter hemma och läser på prov. Han är distraherad.

"Åk hem. Ni kommer bara hit och lever på våra skattepengar", fortsätter hans tankar att skena samtidigt som han repeterar sina anteckningar från historielektionen.

"Han är en av de bästa i klassen. Han vill inte göra sina föräldrar besvikna. Han vill inte göra sina lärare besvikna. Han vill inte göra samhället besviket."


Unga Scenkompaniets föreställning "Projekt S" hade premiär 2017. Nu är det dags för en favorit i repris, men i nytt format. I sommar spelas en filmatiserad version in.

– Vi har länge känt att vi skulle vilja återuppta föreställningen. Den är fortfarande aktuell, säger Annika Åman. 

Alexandra Mangs berättar om motivet till filmatiseringen: 

– Vår publik finns i skolorna, men på grund av coronaviruset har skolorna inte tagit emot besök.

Ensemblen är densamma som för fyra år sedan, med tillägg av ett par personer. 

Personerna bakom filmatiseringen av "Projekt S"

 • Alexandra Mangs: manusförfattare, skådespelare, producent och konstnärlig ledare för Unga Scenkompaniet
 • Annika Åman: manusförfattare, regissör, producent och konstnärlig ledare för Unga Scenkompaniet
 • Audun Nedrelid: fotograf och klippare
 • Tinja Sabel: skådespelare
 • Kalle Halmén: skådespelare
 • Erik Åhman: ljussättare och kameraassistent
 • Jakob Löflund: ljudtekniker
 • Leeroy Granfors: musik
  Alexandra Mangs som
  Foto: Karolina Åsmus

Alexandra Mangs som "Ellen" i ett inslag som fokuserar på kroppshets och ätstörningar.Pjäsens övergripande 
tema är skuld och skam. Det utmynnade sedan i mindre temahelheter. De kommer till liv i ungdomar, som Mehdi och Ellen. 

– Kapitlen handlar till exempel om självskadebeteende, kroppshets, paniksyndrom, prestationskrav eller att inte ha sexuell erfarenhet, säger Mangs. 

För att väga upp de tunga ämnena har manuset inslag av humor.

– Vi karikerar vuxnas fördomar om ungdomar. Vi står på ungdomarnas sida och vill göra deras röster hörda.


Inför filmatiseringen har manuset rensats och händelserna placerats i riktiga miljöer. Inspelningarna görs i Sydösterbotten i juni – i Närpes och Kaskö i huvudsak. Då behövs statister.

– Vi vill involvera ungdomar. Det här är en unik chans för den som är intresserad av teater eller film, säger Mangs.

För att anmäla sitt intresse kan man skicka mejl till Unga Scenkompaniet

Filmatisering av en teaterpjäs kräver lite omställning i tankarna, säger skådespelaren Tinja Sabel. Foto: Karolina Åsmus

Filmatisering av en teaterpjäs kräver lite omställning i tankarna, säger skådespelaren Tinja Sabel.Den nya versionen av "Projekt S" blir en lek mellan genrerna. Det blir inte en regelrätt film, men inte heller en inspelad teaterföreställning. 

– Man märker att texten och manuset sitter i ryggraden, men vissa saker är annorlunda. Perspektivet förändras i och med kameran. Det är jättespännande, säger Tinja Sabel.

Kalle Haldén konstaterar att skådespelarna får vända sig åt bara ett håll under filminspelningen.

– Tidigare hade vi publiken på alla sidor om oss. Så i stället för 360 grader riktar vi nu uppmärksamheten rakt in i kameran. 


Syftet med pjäsen är att lyfta ungas röster, men också att inspirera till kultur och skrivande. Unga Scenkompaniet är en av arrangörerna för skrivtävlingen "Ung 2021". 

– Man kan uttrycka sig och skriva på så många olika sätt. Man kan också skriva ett manus eller en teaterföreställning, säger Mangs.

Åman berättar att de kommer att göra en pjäs inför Unga Scenkompaniets tioårsjubileum 2022 utifrån bidragen i skrivtävlingen. 

Filmen spelas in under sju dagar i juni. En av utmaningarna har varit att ändra och förkorta formatet. På bilden Kalle Haldén och Annika Åman. Foto: Karolina Åsmus

Filmen spelas in under sju dagar i juni. En av utmaningarna har varit att ändra och förkorta formatet. På bilden Kalle Haldén och Annika Åman.Filmatiseringen planeras bli klar i september och publiceras på HSS Medias plattformar senare i höst: Vasabladet, Österbottens Tidning och Sydin. 

Filmen kommer att vara öppen och gratis för alla. Det finns också ett pedagogiskt material till "Projekt S" fritt att använda i skolorna.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar