Artikel från
3d34ca9c77a064fc6781c44080fd80bd Blodtjänst samarbetar nu med Facebook får att hitta nya blodgivare. Arkivbild. Foto: Catariina Salo/SPT
Publicerad 10 februari 2021 kl 12:22

Blodtjänst samarbetar med Facebook – vill hitta nya blodgivare

Det behövs 800 blodgivare dagligen för att fylla behovet av blod. Nu slår sig Blodtjänst ihop med Facebook för att hitta nya givare.

Blodtjänst vid Finlands Röda Kors (FRK) börjar samarbeta med Facebook för att få personer i åldern 18–65 att ge blod. Den nya funktionen skickar aviseringar när blodgivningsställen som finns i användarens närhet behöver blodgivare.

Vid Blodtjänst gläds man åt att Facebook har infört den nya blodgivarfunktionen i Finland. Med hjälp av den hoppas man nå nya blodgivare och påminna gamla om att kontinuerligt ge blod. Det behövs dagligen cirka 800 blodgivare för att upprätthålla sjukhusens behov.

Sedan Facebook lanserat blodgivarfunktionen 2017 har över 70 miljoner personer anmält intresse av blodgivning. Finland är det första nordiska landet att införa funktionen.

Det behövs 800 blodgivare om dagen för att uppfylla sjukhusens behov. Arkivbild. Foto: Linnea de la Chapelle

Det behövs 800 blodgivare om dagen för att uppfylla sjukhusens behov. Arkivbild.


Via blodgivarfunktionen han Facebook-användare mellan 18 och 65 år kan meddela att de vill bli blodgivare. När man visat sitt intresse får man aviseringar och påminnelser om att donera blod. Det går att bli förstagångsgivare fram till att man fyller 59 år.

Den som vill anmäla sig anger bara att hen är villig att bli blodgivare och förbinder sig inte till något. Facebook begär inga uppgifter av användarna eller delar information med Blodtjänst.

Funktionen hittas genom att söka på ordet blodgivning på Facebook.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar