niklas veenhuis 141728 unsplash
Publicerad 25 juni 2021 kl 07:00

En sommar utan press?

Från arkivet. Ljusa och varma sommarkvällar, stekande sol och klarblå himmel. Det har vi redan fått smaka på i både maj och juni, och förhoppningsvis har vi en fortsatt fin sommar framför oss. Men finsk sommar i all ära, den kan också vara allt annat än underbar. Hur kan du njuta av en sommar utan press och ångest över hur den borde vara?

Du jobbar som för fullt hela året och längtar desperat till de fyra semesterveckorna i juli. Sedan kommer äntligen den efterlängtade ledigheten och du är, överraskande nog, helt slut. Det tar minst två veckor innan du kommit ner i varv, och under den tiden har du hunnit hitta på både det ena och det andra. Sedan är det plötsligt bara en vecka kvar av semestern och du är långt ifrån utvilad. Känns det bekant?


Även om sommaren är en favorit för många av oss, kan den också vara det rakt motsatta. Den kan vara fylld med ångest och press. Så många förväntningar och tankar om hur det borde vara. Önskningar om vädret, vad du ska göra, vart du ska åka och vem du ska träffa. Du ska njuta och ta vara på solen, värmen och naturen. Hitta på en massa roliga saker med kompisar och familjen. Åka på resor, tillbringa tid vid sommarstugan och där någon gång mellan varven också hinna vara hemma. De lediga veckorna är heliga, du vill så gärna att de ska bli så speciella. 

Jag tror att en orsak varför vi nordbor kan känna sådan press över att sommaren ska vara så fantastik är för att den är så kort. Vi är så rädda för att den inte ska räcka till. Vi har så få månader, ibland bara veckor och dagar, då vi får njuta av “riktig” sommar. Inte konstigt att vi kan bli lite stressad och känner att vi måste ta ut allt av varje ledig dag med sol och värme.

Men vet ni vad. Det är ganska onödigt att ha sommarångest. Varför ska vi slösa tid och energi på det när det faktiskt går att ta dagen, och sommaren, som den kommer? Det är helt okej att stänga in sig i ett mörkt rum med en serie en hel dag även om solen gassar utanför. Det är också okej att inte vara med på allt som “alla andra” gör. Det går bra att säga nej också på sommaren. Och det är mer än okej att inte ha några planer alls.

Tänk vilken befrielse att inte behöva känna press för att sommaren borde vara si och så? Att inte behöva trycka in en massa grejer bara för att? Det är klart att man ska hitta på saker, om man vill. Men det borde vara upp till dig, och inte på grund av vad som hör till eller vad man borde göra.

Kanske det är meningen att sommaren ska vara den tiden på året när vi faktiskt ska ta det lite lugnare? Ladda batterierna och vila upp oss så att vi orkar resten av året. Tiden då vi ska tänja lite på rutinerna, göra det som faller oss in och inte planera så himla mycket. Kanske sommaren är tiden då vi ska öva på att ta dagen som den kommer?

 

Text: Nathalie Aurén
Bild: Unsplash.com

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar