Artikel från
cropOT 663682 På kvällarna tar Greger Rönnqvist en madrass under armen och bäddar åt sig ute på balkongen. Frisk luft gör att han sover gott. Foto: Markku Jokela
Publicerad 3 december 2015 kl 22:29

Han sover utomhus året om

”Jag brukar kalla mig uteliggare. Folk tycker säkert att jag är lite knäpp”, säger Greger Rönnqvist i Kronoby. Den 17 december har han sovit ute i åtta år.

Greger Rönnqvist

  • 59 år.
  • Född i Såka, bor i Hopsala i Kronoby.
  • Familj: Frun Margaretha och fyra vuxna barn.
  • Yrke: Pälsfarmare.
  • Är flitig joggare, paddlare och styrketränare.
  • Cyklade 2010 till Ruka, gick Karhunkierros på två dygn och cyklade tillbaka till Kronoby.

Allt började med en kurs för naturföretagare vid Lannäslund. Greger Rönnqvist har alltid varit intresserad av naturen och gick utbildningen på 90 studieveckor. Den sträckte sig över tre år.

– Vi var mycket ute under kursen, gick vandringsleder i nationalparker och lärde oss att skaffa mat i skogen.

När de tre åren var till ända tänkte Greger Rönnqvist att han skulle satsa ett år på att sova utomhus. Det rymliga egnahemmet i Hopsala har en stor, skyddad balkong på gaveln.

Den 17 december 2007 bäddade han åt sig på balkongen för första gången. Och så har det fortsatt.

– När året hade gått hade jag blivit bortskämd. Jag har försökt sova inne, men det går inte, säger Rönnqvist som njuter av den friska luften utomhus.

Ljudet av regn och blåst ger en extra tjusning. Och så sover man gott ute.

– Jag känner mig utvilad fast jag inte sover så många timmar. Om jag måste sova på hotell någon gång får jag inte samma sömn.

Våren är en härlig tid med koltrastens sång. Hösten är också fin och en temperatur på minus 10–12 grader är idealisk, tycker Rönnqvist.

– Sommaren är den värsta tiden på året att sova ute. Då är det så mycket myggor och andra insekter. Ibland blir det för varmt också, säger han.

Någon köldgräns har Greger Rönnqvist inte. När det är riktigt kallt händer det att han vaknar av att han är kall och någon gång har han fått stiga upp på grund av kylan. Men oftast drar han en sovsäck till på sig.

Den som vill sova utomhus på vintern ska framför allt skaffa sig en bra sovsäck. Greger Rönnqvist är inne på sin tredje dunsovsäck. På sommaren använder han en tunnare sovsäck.

Sommar som vinter sover han iklädd en vanlig pyjamas. Vintertid är det viktigt med mössa på huvudet och när det är kallt drar han ett par yllesockor på fötterna.

– Det tar en tid, säkert ett par veckor, innan man blir van. Men jag rekommenderar det här för den som har möjlighet.

Förkyld har Greger Rönnqvist inte varit på tjugo år och huvudvärken, som kunde besvära förr, har försvunnit.

Greger Rönnqvist har börjat äta hälsosamt och tränar tio timmar i veckan. Det ger ork.

Greger Rönnqvist har börjat äta hälsosamt och tränar tio timmar i veckan. Det ger ork.


Greger Rönnqvist är också flitig motionär och håller sig i trim med ett eget gym och joggingrundor. När han var yngre och hade fullt upp med jobb, husbygge och familj fanns det inte mycket tid för motion. Men nu, när barnen flugit ur boet, har han tid att ta bättre hand om sig själv.

– Man måste göra något för att må bra som äldre, säger Rönnqvist som satsar ungefär tio timmar i veckan på styrketräning och joggning.

Orken är mycket bättre i dag än när han var 40.

I september var Greger Rönnqvist över till Sverige och vandrade tre dagar i Kebnekaise. Ensam.

– Om man har någon med sig måste man ta hänsyn till den andra. När jag är ensam vet jag att jag kan vandra 40–50 kilometer på en dag.

På önskelistan finns en längre paddlingstur i norra Finland eller Sverige. Det finns så mycket att uppleva i den nordiska naturen. Och det gäller att ta tillfället i akt så länge man kan, menar Greger Rönnqvist.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar