Artikel från
Wr3w1juKxntJ Jenna Matintupa, Johanna Kuoppamäki, Patrik Söderberg och Jari Blom är några av alla som delade med sig av sina tankar om centrumhandeln i Vasa. Foto: Mikael Nybacka
Publicerad 13 december 2021 kl 19:45

Här kan du läsa artiklarna om centrumhandeln i Vasa – Jenna, Johanna, Patrik och Jari är med

I november bad vi läsare och företagare ge sin syn på handeln i Vasa centrum. Missade du vad vi skrev? Här finns alla artiklar.

Vasa centrum har många trevliga caféer, barer och restauranger. Det tyckte läsarna som svarade på VBL:s enkät om handeln i Vasa centrum:

"Jag gillar att det finns så många olika caféer – sådana som är trendiga, men också sådana som ger lugn och sinnesro. Jag väljer oftare det senare."

Men tomma lokaler är inget som folk blir glada av:

"Man får en känsla av att det inte går så bra för affärerna.


VBL:s enkät visade också att många hellre åker utanför stadskärnan för att slippa betala för bilen. 

Företagarna Jari Blom och Annica Håkans skulle gärna se mer gratis parkering:

"Det ska vara lätt att komma till centrum. Om man inte gör något åt det här nu är jag väldigt orolig för företagarna i Vasa centrum. Man måste välja: ska man ha ett bilfritt centrum eller en mellanform där man också har välmående företagare?", sa Jari Blom.

Jukka Talvi på Vasa stad svarade på kritiken om parkeringen i Vasa. Han menar bland annat att det viktigaste är att folk hittar lediga parkeringsplatser när de kommer till centrum:

"Det är också en stor orsak till varför det kostar att parkera."


Vi ställde också frågor om näthandeln i enkäten. 

Johanna Kuoppamäki, som driver specialbutiken Liisa Koski i Vasa, valde att öppna en nätbutik i fjol. Det visade sig vara ett bra drag:

"Jag är supernöjd. Jag skulle inte kunna tänka mig att vara utan den. Vår butik är pytteliten, tjugo kvadratmeter, så alla ryms inte ens in där rusningstider. Därför ser jag inte att försäljningen på nätet går ut över den vanliga försäljningen, tvärtom."

Joakim Jakobsson, butikschef på Stadium i Vasa, har inte heller något emot näthandeln. Men han hoppas också att folk fortsätter stödja de lokala butikerna, annars försvinner de:

"Glöm inte bort dem. Vi behöver all hjälp vi kan få, både stora och små."


Patrik Söderberg, uppvuxen i Vörå, jobbar med att planera och utveckla köpcentrum. Han har gjort det i tjugo år, i både Sverige och Finland. Han delade med sig av några tankar om hur man får fler att handla i stadskärnorna:

"Finns det bara en skobutik har den ingen konkurrens, men den lockar kanske inte heller kunder. Finns det tre skobutiker blir det en sund konkurrens. Men finns det för många fungerar det inte. Samma sak med restauranger; det gäller att inte ha samma typ av mat överallt."


Jenna Matintupa tog oss med på en promenad genom centrum. Hon har bott en stor del av sitt liv i södra Finland, men flyttade till Vasa i mars med familjen:

"Jag har aldrig upplevt Vasa som jag gjort sedan jag flyttade tillbaka hit. Det är två helt olika ställen. Förr for man till stan, parkerade, gick dit man skulle och for hem igen. Man var ju aldrig i parkerna eller gick runt på promenad. Man får en helt annan upplevelse när man är i stan för att man bor där."

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar