Artikel från
cropOM 20160208 112326 Det är viktigt att städa sin dator såväl fysiskt som digitalt. Foto: Rebecca Edgren
Publicerad 1 oktober 2020 kl 13:10

Kom ihåg att också städa datorn

Fullt på datorn? Långsam uppstart? Damm i fläktarna? Passa på att städa datorn idag.

Datorer fylls lätt med onödiga filer som kan göra datorn långsammare, speciellt vid uppstart.

Jens Granlund och Petri Vuorinen vid Åbo Akademis datacentral rekommenderar att upprätthålla god ordning och att avinstallera program som inte används.

­- Du kan förebygga problem genom att organisera dina filer på ett vettigt sätt. Det lönar sig också att uppdatera program eftersom hackare med tiden får kännedom om brister i program och operativsystem, säger Granlund.

Ett virusskydd är viktigt, men man ska inte ha mer än ett.

­- Ibland ser man datorer där folk har installerat flera virusskydd och de tror att detta ökar säkerheten. Att använda mer än ett kan göra datorn väldigt långsam. Ett virusskydd räcker, säger Vuorinen.

Städningen av mjukvara varierar beroende på hurudan hårdskiva och vilket operativsystem man har. Om du har en mekanisk hårdskiva, rekommenderar Granlund att du defragmenterar hårdskivan och att du letar fram en funktion inom operativsystemet som heter optimera. Då organiseras data automatiskt och det gör datorn snabbare.

Du kan också använda olika städningsprogram som automatiskt raderar onödiga filer.

Program som CCleaner och Anti­malware kan laddas ner gratis. Då du själv går igenom datorn för att radera filer ska du komma ihåg att tömma papperskorgen och temporära filer och att gå igenom dina nedladdningar.

Om du fortsättningsvis har problem med prestandan så kan det löna sig att byta ut din mekaniska hårdskiva till ett SSD­minne, vilket inte har några rörliga delar och överlag fungerar bättre.

Att testa din backup är också viktigt.

­- Det allra största felet du kan göra är att inte ha en säkerhetskopia, alltså en backup. Sen är det också mycket vanligt att folk har en säkerhetskopia i användning, men de har aldrig testat ifall filerna kan räddas därifrån ifall att någonting händer. Då spelar det ju ingen roll om man har någon backup eller inte, säger Granlund.

Datorn måste också städas rent fysiskt. Särskilt om du har en bordsdator så borde komponenterna regelbundet städas eftersom det kan samlas damm och det kan utgöra en brandrisk.

­- Dra ut strömmen och skruva upp datorn. Använd ingenting fuktigt, utan använd till exempel tryckluft för att försiktigt få bort dammet. Det finns bra anvisningar på nätet, så det kan löna sig att läsa dem om man inte vet vad man sysslar med, säger Granlund.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar