Nadia svportratt
Publicerad 13 december 2019 kl 03:32

Krönika: Husfridsknullet kan ta sig

"Vi lever i en prestationskultur. Vi ska ha ett rikt socialt liv, ett fint hem, ett bra jobb. Helst även en vältränad kropp och skafferiet fullproppat av ekologiskt och närproducerat. Sedan ska vi le, sopa alla problem under mattan och vara en underbar partner. Företrädesvis kåt och glad. Alla dessa förväntningar på att prestera gör en inte så hiskeligt avslappnad i sängkammaren".

Jag gör en vardagsflykt och glider in i den beroendeframkallande dokusåpan The Bachelor. Konceptet är passion, intriger och cat fights. 25 kvinnor tävlar om en mans gunst och i slutändan får prinsen sin prinsessa. Sedan lever de happily ever after och hela skiten. Hur fånigt? Men jag erkänner. Jag får ett litet sug i maggropen efter den där känslan att vara nykär. Det där nyförälskade pirret, att sväva på rosa moln och att ha så fruktansvärt ont i magen för att man hållit in fisarna en hel dag.

Jag kan sakna känslan av att aldrig få nog av varandra. Blickar av åtrå, hålla handen och småbarnsliga kärleksmeddelanden. Det kändes aldrig jobbigt att man praktiskt taget satt fast i den andres höft. Skildes man åt, om än för en dag, så värkte hjärtat av en oförklarlig saknad. Den där passionen, fjäderlätta kyssar i nacken och alla vigulanta positioner som skulle göra Kama Sutra grön av avund.

Numera känns soffan för liten för att skeda, att hålla händer på stan finns inte på radarn. Däremot funkar kletiga små barnhänder. En hastig kram och puss går an ibland men något mer närgånget än så känns svettigt, obekvämt och ett begynnande ryggskott gör sig plötsligt påmind. Att skylla på huvudvärk är för genomskinligt.

Att ligga för husfridens skull, det kommer inte på fråga! Jag vet mycket väl att sex är ett naturligt behov. Hos man som kvinna. Det är något som befäster de emotionella banden mellan två människor. Men sex är inget man tvingar sig på någon eller gud bevars, ställer upp på.

Jag vet också att vi lever i en prestationskultur. Vi ska ha ett rikt socialt liv, ett fint hem, ett bra jobb. Helst även en vältränad kropp och skafferiet fullproppat av ekologiskt och närproducerat. Naturligtvis ska vi också göra maten från scratch, springa på möten, vara chaufför och utöva mindfulness. Sedan ska vi le, sopa alla problem under mattan och vara en underbar partner. Företrädesvis kåt och glad. Alla dessa förväntningar på att prestera gör en inte så hiskeligt avslappnad i sängkammaren.

Och plopp, plopp, plopp! Där kom tre mycket förträffliga preventivmedel i vägen för att hinna känna efter om det ens lite skulle rycka i roten. I sällsynta fall kan lusten infinna sig men så BOOM där kom släggan före man hunnit tänka tanken klart. För inget går upp mot en god natts sömn. En småbarnsförälder föredrar alltid sömn. Framför att vinna på lotto. Framför allt annat.

Man är helt enkelt inte kåt by default. Med all rätt. Att ligga finns inte högt upp på prioriteringslistan. Inte just nu i alla fall. Jag kanske blir tvungen att göra som så många andra, och pricka in ett ligg i kalendern.  ”Honey, passar det den 30.3.2020 klockan 19.35? Jag har en lucka där. Då ska vi hänga i kristallkronan

Krönikör: Nadia Boussir

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar